(H)eerlijk schaatsen in Winterswijk

@hendrikvanprooije

Zondagochtend 20 november 2022 lag er een schitterende 12 mm dikke ijsvloer op de natuurijsbaan van de Winterswijkse IJs Vereniging (https://www.wijv.nl/). Het was een heldere nacht geweest met 7 graden vorst en ijsmeester Hendrik van Prooije had met zijn ploeg de hele nacht doorgewerkt om de ijsvloer laag voor laag op te bouwen. Op het moment dat de zon opkwam gaf het een feeëriek gezicht met de  eerste schaatsers die een baantje trokken.

Door Chris Zeevenhooven

In het winterseizoen 21-22 is de ijsclub erin geslaagd, samen met de weergoden, om aan de leden van de ijsvereniging tien keer de mogelijkheid te bieden een rondje te schaatsen. Meer koude dagen zijn er het afgelopen seizoen niet geweest, geen aaneengesloten dagen van ijspret. Wil je elders in Nederland in de wintermaanden schaatsen dan ben je aangewezen op de kunstijsbaan, waar in ruil voor veel aardgas een ijsvloer ligt.

Schaatsen op aardgas

Kunnen we nog wel ongegeneerd schaatsen en andere vrije tijds bestedingen doen waar veel energie voor nodig is? De kunstijsbanen zijn aangelegd vanaf het moment dat er in Groningen aardgas werd ontdekt en opgepompt, eerst in Amsterdam en daarna in Deventer. Er volgde nog een rij plaatsen waar geschaatst kon worden op kunstijs. Er zijn nu 19 kunstijsbanen. In Heerenveen is het Thialfstadion uiteindelijk de schaatstempel van het land geworden. De arena waar de internationale schaatswedstrijden worden gereden en waar veel nationale toppers hun verblijf hebben.

Kunstijsbaan maakt schaatsen populair

Schaatsen is in Nederland een grote sport sinds we aardgas gebruiken om ijs te maken, zodat er de hele winter geschaatst en getraind kan worden op mooi glad ijs. Voor die tijd ging de Nederlandse kernploeg naar Hamar in Noorwegen om te trainen om aan wedstrijden mee te kunnen doen. Er was een klein aantal schaatsers die mee konden komen met rijders uit Noorwegen, Zweden en Rusland. Toen Henk van de Grift in 1961 wereldkampioen werd in Gotenburg kreeg het schaatsen als volkssport een impuls en zijn titel heeft de aanleg van de eerste kunstijsbaan (Jaap Eden baan) in Amsterdam versneld. De kernploeg kon vanaf dat moment in Nederland trainen en de trainingen konden vroeg in het seizoen beginnen. De rest is schaats geschiedenis.

Nog toekomst voor de kunstijsbaan

Alle jaren dat in Groningen het aardgas werd opgepompt schaatsten we vrolijk op los en werd er gejuicht in Thialf in Heerenveen. (Het ijsstadion ging overigens meerdere keren failliet). Maar de gaskraan in Groningen is sinds kort dicht gedraaid, er is te veel schade gedaan aan de Groninger samenleving. Nederland is daardoor van energie producerend land een energie afhankelijk land geworden en daarmee van de markt. Door wereldwijd fossiele brandstof te verstoken is er veel te veel CO2 in de atmosfeer gekomen waardoor de opwarming van de aarde is begonnen. De gemiddelde temperatuur gaat omhoog met gevolg dat strenge winters in Nederland tot het verleden behoren. Maar ook tot gevolg dat de kunstijsbanen nog meer gas nodig hebben om kunstijs te maken. De regering heeft al aangegeven niet bij te springen als de kosten de pan uit rijzen.

Moderne natuurijsbaan voor schaatsplezier

Maar af en toe zal het s ’winters nog een aantal nachten een paar graden vriezen en dan kan er in Winterswijk heerlijk geschaatst worden op de meest moderne ijsbaan van Nederland. In Winterswijk is in november 2020 een innovatieve natuurijsbaan in gebruik genomen met een geïsoleerde asfaltvloer op schuimbeton. Met een zelf gemaakt overhangend sproeisysteem, voortbewogen door een zelfrijdend wagentje wordt de ijsvloer op de 400 meter baan laagje voor laagje opgebouwd. Er wordt schoon grondwater gebruikt dat in een reservoir bij de ijsbaan ligt. Er zijn inmiddels veel gemeenten en ijsverenigingen komen kijken, omdat ze allemaal wel een ijsbaan willen waar je nog gewoon kunt schaatsen als het maar een beetje vriest. De winter is weer in het land en de ijsmeester kijkt regelmatig naar de lucht en met helder weer en een paar graden vorst trommelt hij de ijsploeg op om ijs te maken voor de liefhebbers.

https://nos.nl/artikel/2454701-ijsbanen-hoeven-niet-op-steun-uit-den-haag-te-rekenen-behalve-thialf