De opvang voor vluchtelingen die voor kerst aan de Marnixstraat open gaat, is, zoals alle Leger des Heilsafdelingen in de stad, voor de hele buurt. Dat zegt Directeur Zorg Harry Doef van het Leger des Heils Amsterdam, dat de opvang runt. “Iedereen met een hulpvraag kan bij ons terecht, of het nu gaat om schulden of verslaving of eenzaamheid. We zijn er 24 uur per dag open.”
Er komen er tijdelijk 350 asielzoekers naar voormalig verzorgingshuis De Groenhof in de Marnixstraat. Ze kunnen er blijven tot het pand in september 2016 wordt gesloopt. Er komen in volgorde van prioriteit: gezinnen, homo’s en transgenders, alleenreizende vrouwen en christenen en atheïsten. Nieuwe opvang is hard nodig. Op de plek waar ze nu zitten, in Zuid-Oost, in het voormalig ING kantoor, moeten ze buiten douchen. LBHT’ers worden er bedreigd, zei Doef verder in het Parool.
Het Leger des Heils wil een goede buur zijn voor de Jordaan en Oud-West, zegt Doef. Juist daarom kan iedereen binnen lopen met een hulpvraag. Daarmee helpt het Leger des Heils de buurt volgens hem vooruit. “In Oost wilde de buurt niet dat er vluchtelingen kwamen. Ze zijn gekomen terwijl de burgemeester een andere plek is gaan zoeken, maar na een paar maanden wilde de buurt niet meer dat ze vertrokken.”
Tegelijkertijd wordt er goed gezorgd dat er geen problemen ontstaan. Ook deze opvang krijgt een begeleidingscommissie van buurtbewoners en ondernemers. Daar worden eventuele problemen besproken. Meestal vindt de commissie zichzelf na drie tot zes maanden overbodig, omdat er te weinig problemen zijn. Tegelijk hoopt Doef dat de buurt zich meldt als er wat is. “Als ze bijvoorbeeld ergens in een te grote groep rondhangen, en bewoners of ondernemers laten ons dat weten, dan gaan we er op af.”
De overgrote meerderheid van de 120 mensen op een informatieavond over de komst van de vluchtelingen, eerder deze maand, juicht de komst van de vluchtelingen toe. Vragen gingen vooral over het welzijn van de asielzoekers. Hebben ze wel geld (nee), hebben ze wel wat te doen? (niet veel) Gaan kinderen naar school? (kinderen van zeven of acht jaar gaan door het oorlogsgeweld en de vlucht nu pas voor het eerst naar school, in speciale schakelklassen, daarvoor zijn nu scholen in Oost en West). De vraag of Amsterdam meer mensen kan opnemen dan 1500 vluchtelingen, werd met applaus ontvangen.
De meesten waren dus positief over de komst van de tijdelijke noodopvang . Maar er waren ook mensen met zorgen. Een man vertelde dat de corporatie had gezegd dat zijn kinderen maar bij hem in moesten trekken, “want de asielzoekers komen er aan.” Stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje en wethouder Ollongren hielden vol dat het merendeel van de huizen die Amsterdam komend jaar gaat bouwen, – historisch veel – niet voor asielzoekers zijn.
Harry Doef was blij met de reacties van de Amsterdammers die zich ter plekke als vrijwilliger wilden inschrijven. “Hartverwarmend wat er gebeurde. Als het om de vluchtelingen gaat komt vooral het zuur in het nieuws. Er gebeurt ook veel positiefs. Feit is dat via een Amsterdamse facebookpagina Wat is nodig voor vluchtelingenopvang div lokaties Amsterdam? alleen al 5000 mensen zich inzetten voor de vluchtelingen. Drie vrijwilligers per asielzoeker. Dat is nog los van het aantal vrijwilligers dat zich meldt via het Leger des Heils. Ze zamelen beltegoed in zodat de asielzoekers even naar huis kunnen bellen, kleding, ze organiseren eten, uitjes, fietslessen, etc, etc.”
Leave a Reply
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.