Het openbare gebied rond het Arnhemse Velperpoortstation is zowel aan de kant van het Spijkerkwartier als Klarendal door de gemeente in 2017 flink opgeknapt. De taak van ProRail om ook het station zelf aan te pakken laat helaas nog even op zich wachten, maar ondertussen is aan de Klarendalse kant het nieuwe terras dankbaar in gebruik genomen door Eetwinkel Stroom. We ontmoeten één van de compagnons van deze zaak, Charis Heising.
Slaatje Bla en Café Stekker gingen samen verder
Op de Klarendalseweg opende chefkok Estée Strooker – bekend van het tv programma Masterchef en ’t Amusement op het Roermondsplein – in 2016 de eigenzinnige saladebar Slaatje Bla. Met dagverse- biologische- en streekproducten toverde zij daar gezonde maaltijden op tafel vanaf de middag. Minder bekend is de rol van Charis Heising, die op dat moment Café Stekker runde, een goed verstopt biologisch café-restaurant aan het Transformatorplein, het nieuw stukje stad in het Arnhemse Broek rondom het voormalige stadskantoor aan de Van Oldebarneveldstraat. Zij serveerde daar koffie en lunch met dezelfde filosofie. Estée en Charis zaten qua voeding, visie en marketing erg op één lijn en begonnen samen ambities te krijgen.
Daar was het pand op de Klarendalseweg helaas te klein voor. In 2018 ontstond te mogelijkheid om samen verder te gaan als Eetwinkel Stroom; zowel in de ochtend als in de avond presenteren ze daar ontbijt en koffie – ook voor onderweg – en lunch of avondmaal met veel verse groenten naar Estée’s recept.
Wijkperspectief
In Klarendal werken bewoners, corporatie en gemeente al jarenlang samen om de wijk leefbaar te maken en te houden. Een wijkperspectief is een document, samengesteld uit stemmen van bewoners, wat gepresenteerd is aan bestuurders en wat de leidraad moet zijn voor beleid. In het wijkperspectief van 2012 komt het gebied rond het Velperpoortstation uitgebreid aan bod. Het station werd ‘het slechtste station van Oost Nederland’ genoemd, om het nog niet te hebben over het drugsimago wat het gebied had. Wij kenden een entree van Klarendal vanaf het station met een Chinese snackbar met bekladde rolluiken op de hoek met de Sonsbeeksingel. De stoep was een organisch terras geworden met scooters en ander hangend volk.
De gemeente en Volkshuisvesting Arnhem pakten ondertussen hun rol. De omgeving ligt er als een prettig verblijfsgebied bij met de bedoeling het als veilig te laten ervaren. De corporatie zocht naar een exploitant voor het hoekpand van de Sonsbeeksingel en de Rosendaalsestraat. Charis en Estée waagden het om hun twee concepten op Sonsbeeksingel 160 samen te laten vallen.
Uit de hand gelopen hobby
Charis is vierenhalf jaar geleden afgestudeerd als communicatiewetenschapper en woont sindsdien in Arnhem. Als experiment nam ze eerder het Kleine Campus café onder haar hoede in het oude Stedelijke Gymnasium. ‘Is het misschien leuk om te ondernemen? Eten is wel een passie, leuk om mee bezig te zijn. Maar het is gaan rollen en eigenlijk een uit de hand gelopen hobby.’ De taken van Charis en Estée lopen een beetje door elkaar heen. ‘Ik ben iets meer van het werk op de vloer, Estée meer het culinaire brein. Zij staat bovendien dagelijks in de keuken van ’t Amusement. Ik draai in Eetwinkel Stroom ook diensten, zowel in de keuken als voor de koffie. Verder zit ik achter de marketing en de offertes en afspraken die er voor externe cateringopdrachten gemaakt moeten worden. Er komt een drukke decembermaand aan!’
Knooppunt
Qua klanten gaat het bij Eetwinkel Stroom alle kanten op, ook binnen de catering. De dames openden hun eetwinkel afgelopen juni tijdens de Nacht van de Mode. ‘Een vuurdoop! Erg druk en we werden overvallen, het was enorm hectisch. Toen heb ik niet echt op de publiekssamenstelling gelet. We weten natuurlijk van de geschiedenis van deze plek, maar het is een leuke plek. Ook klanten zijn zich bewust van het imago, maar reageren blij en durven te komen. Er komt van alles langs! Treinreizigers, mensen uit de wijk, Slaatje Bla klanten, fietsers die een stop maken. We hebben natuurlijk ook een zonnig terras!’
Charis beaamt dat ze binnen het Modekwartier nog niet iedereen kennen, maar toch zijn er al wat verbanden gelegd. ‘Gasten vanuit Hotel ModeZ worden getipt naar ons te komen, ondernemers uit de wijk komen bij ons eten of een terras pakken, we doen onze was bij de wijkwasserette De Wasplaats. Ook als het gaat om samen andere dingen binnen het Modekwartier organiseren: ik geloof in samen werken en krachten bundelen. Super leuk!’
—–
Dit artikel als onderdeel van een serie, wordt aangeboden door Stichting Project aan ondernemersvereniging DOCKS. ‘De ondernemers verdienen bredere communicatie en een breder publiek’, aldus Chris Zeevenhooven, voorzitter van DOCKS.
Tekst en beeld Zefanja Hoogers