‘Lage opkomst jongeren bij EP-verkiezingen treurig’

European Youth Event 2018 - #EYE2018 - Discussion YOUNG AND OLD: keeping up with the digital revolution ' European elections 2019: Count on me, I’ll be there! ' Copyright EU, source EP

18 procent van de jongeren ging in 2014 naar de stembus bij de verkiezingen voor het EP. Reden van die lage opkomst, denken jongeren zelf: het is ingewikkeld en het gaat niet over mij. Met een nieuwe website wil Europees Parlement dat veranderen: een site die burgers toont waar de EU het dagelijks leven raakt.

Uit de meest recente Eurobarometerpeiling blijkt dat 68% van de ondervraagden vindt dat hun land voordeel haalt uit het EU-lidmaatschap. Maar de concrete impact van dit lidmaatschap in ons dagelijkse leven is vaak niet bekend. In aanloop naar de Europese verkiezingen in mei volgend jaar belicht deze website daarom hoe de EU het verschil maakt.

De interactieve en meertalige website ´Wat Europa voor mij doet´, gemaakt door de Onderzoeksdienst van het Europees Parlement, laat op een toegankelijke manier de invloed van de EU op het leven van individuele burgers zien. Hij bevat honderden snel leesbare, korte (één pagina) voorbeelden van het verschil dat de EU maakt op het leven van mensen. Gebruikers kunnen specifieke informatie vinden over wat Europa doet voor hun regio, beroep en favoriete vrijetijdsbesteding. Europarlementariërs Agnes Jongerius (PvdA/S&D) en Esther de Lange (CDA/EVP) hopen dat dit soort  acties meer jongeren naar de stembus trekken. De 18 procent is treurig, meent Jongerius. Zie het zelf in deze video van Trommel Media en Triggerfilm.

Journalist Simon Trommel van Trommel Media volgt Europese politiek op de voet in Nederland en in Straatsburg en Brussel. Hij richt zich vooral op de wisselwerking tussen Nederlandse en Europese politiek en de effecten daarvan in Nederland. Hij schrijft op buurtenregio.nl over de Europese verkiezingen van 23 mei 2019. Deze serie wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Project.