Slag om Groenlo, april 2016

Mail uit Groenlo

Vieze regenachtige koude dag. Het platteland ligt er verlaten bij. Uitgerekend dan gaan kijken in Groenlo. In 2011 was ik hier ook om mee te werken aan een plan voor een nieuwe toekomst voor de vestingstad Groenlo, een stadje van 10.000 inwoners en samen met Lichtenvoorde deel van de gemeente Oost Gelre met 30.000 inwoners. Groenlo ligt aan de oostgrens van de Achterhoek in een lommerrijke omgeving en via een provinciale weg of met boemel en bus te bereiken.

Groenlo heeft geschiedenis gemaakt met de slag om Grolle toen in 1627 Frederik Hendrik de Spanjaarden versloeg en de stad bevrijdde. Groenlo is ook bekend doordat het biermerk Grolsch haar naam te danken heeft aan de stad waar in 1615 voor het eerst bier gebrouwen werd. In 2004 is de fabriek in Groenlo gesloten en is de productie vertrokken naar Enschede Boekelo. In Groenlo kun je nog veel terugzien van de biertijd. Er zijn cafés, een brouwerij museum en vooral veel verhalen van de mensen die er werkten en waarvan de meesten zeer bekwaam zijn om de beugelfles te openen.

Het was aan het eind van de 20e eeuw een echt stadje, met een stadhuis, een kantongerecht, aantrekkelijke werkgelegenheid, een belangrijke katholieke kerk naast de oude protestantse kerk in het centrum en een berucht uitgaansleven. Groenlo deed er toe.

Maar de globalisering en de trek naar de stad doet haar werk. Jongelui gaan via de scholing in Arnhem verder naar de Randstad om te werken en daar te wonen. Een enkeling wil graag blijven en vindt geluk en een baan en doet mee in het sociale leven, want dat kent zijn weerga niet. Ga kijken met de carnavalsoptocht en je begrijpt niet dat er zoveel wagens met zoveel organisaties meedoen uit zo’n relatief kleine gemeenschap. Dan komen er ook nog heel veel mensen kijken. Met het tweejaarlijks naspelen van de Slag om Grolle verandert het stadje in het leven van de 17e eeuw. Onwerkelijk prachtig.

Die trek naar het westen met als gevolg krimp in de regio trekt zijn spoor. Winkels sluiten en verdwijnen en de winkeliers hebben wel ambitie maar ze kunnen het niet meer invullen. Om al die ontwikkelingen het hoofd te bieden en een nieuw plan voor de toekomst te maken, zijn het gemeentebestuur en de inwoners aan de slag gegaan. De slag om Groenlo. Ze hebben op basis van een eerste opzet duizenden ansichtkaarten ingeleverd om op basis van een concept plan een top-10 te selecteren. Met een aantal grote bijeenkomsten met meer dan honderd deelnemers per keer hebben alle betrokkenen meegepraat over het plan. De ondernemers, de burgers en de verenigingen hebben allemaal actief meegedaan. Uiteindelijk is er een visie gepresenteerd aan de gemeenteraad geschraagd op vier pijlers: Centrumvoorziening, Leefbaarheid en werk, Beeldkwaliteit en openbare ruimte en Vrijetijdseconomie en cultuur met een begroting voor uitvoering.

Gemeentebestuur legt verantwoording af voor plan Stad Groenlo met leesbaar pamflet.

Dat was 2012. Inmiddels zijn ze vier jaar verder en is de balans opgemaakt, die voor iedereen te lezen is. Daaruit blijkt dat de meeste punten uit het plan zijn gerealiseerd of zijn aangepakt. Stad Groenlo is stevig opgefrist. Er zijn door particulieren grote nieuwe investeringen gedaan om Groenlo weer op de kaart te zetten. De wending naar meer reuring voor toeristen die op verschillende accommodaties waaronder Marveld verblijven (500.000 overnachtingen per jaar) pakt goed uit. Maar het brengt de oude glorie van de winkelstraat niet meer terug. Het zal moeten gaan om een andere beleving en een andere invulling. Die van het goede leven van de noabers in de Achterhoek en het kunnen proeven wat die cultuur precies inhoudt. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg, behalve met carnaval. Je kunt er gewoon jezelf zijn. Wat de Groenloërs de afgelopen jaren hebben gepresteerd met zijn tienduizend, daar kan menige grote stad nog wat van leren.

 

Zie www.stadgroenlo.nl en de rapportage: http://www.stadgroenlo.nl/nieuws/42/uitvoeringsagenda-programma-stad-groenlo-geactualiseerd