“Gezellig druk” en “het geeft wat te doen”, zijn de typeringen die goed passen bij de start van de Giro d’Italia onder een stralende zonnehemel in Gelderland (mei 2016). Door een goede relatie van een provinciaal bestuurder slaagde Gelderland erin om de Giro d’Italia voor de derde keer naar Nederland te halen en dit keer exclusief in de provincie Gelderland. De VVD gedeputeerde Jan Markink zocht zijn collega bestuurder in Arnhem op, wethouder Gerrie Elfrink (SP), om een bondje te maken en ook Arnhem enthousiast te krijgen om met inleg van 350.000 euro een totaal bedrag van 12, 5 miljoen euro (vijf miljoen van de provincie) stuk te slaan voor een feestje in de provincie. Met Elfrink was de college fractie van D66 ook in de knip om het plan te steunen. Ook Apeldoorn en Nijmegen sloten zich aan.
Met de hulp van de weergoden is het evenement meer dan geslaagd. De provincie zindert, de horecapleinen zijn goed gevuld en iedereen kan een graantje meepikken. Na deze drie dagen is het geld voorlopig wel op en moeten de inwoners zich weer zelf vermaken, want andere feestjes die normaal in Arnhem gehouden worden gaan dit jaar niet door.
Een circus als de Giro d’Italia is leuk om te zien en de logistieke operatie is indrukwekkend. Totaal 22 teams van 9 renners met 22 bussen en 4 keer 22 team auto’s beladen met fietsen. Daarom heen cirkelen motorrijders, politiemensen en nog veel meer auto’s met allerlei functionarissen. Bij een dergelijke evenement komen er automatisch veel mensen kijken, zeker ook door de bekendheid van de wielrenners die meedoen. Het wordt verstrekt doordat een Nederlander de roze leiderstrui na dag 1 mocht aantrekken.
“Het hoort bij deze tijd”, zei een toerisme expert me. “De samenleving van nu heeft evenementen nodig. Mensen gedragen zich ook uitstekend in dit soort massale bijeenkomsten en het geeft mensen een positief gevoel. Het is begrijpelijk dat de overheid daar op in speelt en met brood en spelen het volk tevreden houdt.”
Maar er spelen hier nog een paar zaken in relatie tot de ronde van Italië die uitwaait naar Nederland. Dat gaat makkelijker omdat we in Europa meer economisch samenwerken door het wegvallen van grenzen. Dat staat in contrast met de mening van kijkers langs de kant van de weg die vinden dat de grenzen dicht moeten en dat we niet te enthousiast moeten zijn over Europa. De organisatoren van de Giro komen naar hier om die aantrekkelijke 12,5 miljoen euro op te halen en de uitstraling van de Giro te verzilveren. Een organisatie die is opgebouwd rond de exploitatie van wielerteams in het bezit van groot kapitalisten. Een ander punt is dat overheden graag pleiten voor een milieubewustere samenleving omdat de wereld ten onder zou gaan aan de economische exploitatie, maar met het in huis halen van dit soort evenementen ondersteun je per definitie het groot kapitaal en nutteloze milieuvervuiling.
Maar als de rook is opgetrokken en het weer gewoon regent in Gelderland dan zal iedereen tevreden zijn met dit evenement van allure met een Italiaanse traditie. Nu eens iets bedenken om dit soort levendigheid te ontwikkelen met een kleiner bedrag en een langere looptijd en met meer aandacht voor het leefmilieu.
Chris