De zomer van Herman Pleij in Utrecht

Museum Catharijneconvent Utrecht

Twee treurende vrouwen onder het kruis (detail), Antwerpen, ca. 1550, Museum Catharijneconvent, Utrecht

Museum Catharijneconvent geeft deze zomer de regie uit handen aan professor dr. Herman Pleij. Van 8 juli t/m 4 september krijgt hij de kans om, geheel naar eigen inzicht, een tentoonstelling te maken. Na een duik in de collectie viel hij voor de middeleeuwse topstukken waar hij bezoekers op een andere manier naar laat kijken. Met thema’s als ‘bloody as hell’, mooie Maria’s en ‘naakte waarheid’ belooft De zomer van Herman Pleij een waar spektakel te worden. Door zijn gewaagde keuzes, persoonlijke verhalen en oog voor detail neemt Herman Pleij bezoekers mee op een verrassende reis.  


Carte blanche

Na het succes van de eerste editie van het De Wereld Draait Door PopUp-Museum in 2015 wordt de samenwerking met Herman Pleij nu voortgezet. Destijds richtte hij als vaste gast van DWDD één van de zalen in voor Museum Catharijneconvent, nu krijgt hij carte blanche voor een complete tentoonstelling. Herman Pleij koos zijn favoriete middeleeuwse kunstwerken en presenteert ze vanuit zijn expertise als emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, gespecialiseerd in de literatuur van de middeleeuwen. Dit levert een spannende en gevarieerde mix op van o.a. beelden, boeken en schilderijen die hij vanuit een verrassend andere invalshoek belicht.

Mona Lisa
‘De Mona Lisa van het Catharijneconvent!’ riep Herman Pleij enthousiast uit bij het zien van de ingetogen glimlach van een Mariabeeld. ‘Lachen was verboden binnen de kerk. Lachen was gevaarlijk en gaf blijk van controleverlies. Maar de verstilde glimlach van de Maagd Maria was wel toegestaan.’ Het laatvijftiende-eeuwse houten Mariabeeld uit het depot is een van de vele kunstwerken die Pleij selecteerde voor zijn zomertentoonstelling. Achter alle gekozen werken schuilt een verhaal dat Herman Pleij zelf heeft ingesproken, zodat de bezoeker door de meesterverteller zelf wordt rondgeleid. 

Zomerprogramma
Tijdens De zomer van Herman Pleij vindt de vijfde editie van Catharijn Classique plaats. Op negen zondagmiddagen zijn er muzikale optredens in de sfeervolle kloostertuin van het museum. Alle concerten staan net als de tentoonstelling in het teken van verhalen. Gastconservator Herman Pleij is geregeld aanwezig op zijn tentoonstelling en geeft diverse lezingen. Op www.catharijneconvent.nl staat het volledige zomerprogramma.