Eerste namen Nacht van de Poëzie Utrecht bekend

Anna Enquist - Foto: Bert Nienhuis all rights reserved

De eerste namen liegen er niet om: met Charles Ducal, Anna Enquist, Joke van Leeuwen, Anne Vegter en Charlotte Van den Broeck op de 34ste Nacht van de Poëzie haalt Het Literatuurhuis de Nederlandse en Vlaamse poëzietop weer naar de letterenstad Utrecht.

Op 17 september 2016 is het zover in TivoliVredenburg, Utrecht. Daar is de Grote Zaal wederom het podium van de grootste poëziemarathon van Nederland: 21 jonge poëzietalenten en gevestigde dichters treden achter elkaar op, afgewisseld door muzikale en theatrale entr’actes.Anna Enquist, Charles Ducal, Anne Vegter, Joke van Leeuwen en Charlotte Van den Broeck zijn de eerste namen van de line-up van de 34ste Nacht van de Poëzie.

De Nacht begint om 20.00 uur en eindigt meestal tegen 3.00 uur in de ochtend. In de gangen rond de Grote Zaal vindt gelijktijdig ook een boekenmarkt en een presentatie van kleine uitgevers, literaire tijdschriften en organisaties plaats. Meer namen worden de komende maanden bekendgemaakt. De kaartverkoop is reeds gestart via http://www.nachtvandepoezie.nl

De Nacht wordt geopend door Charlotte van den Broeck, die vorig jaar de 33e Nacht afsloot. Het cliché ‘save the best for last’ was zelden zo toepasselijk als op dat slotoptreden in 2015. De traditie luidt dat de dichter die vorig jaar afsloot, dit jaar het poëziebal opent. De eerste woorden zijn op 17 september daarom voor Van den Broeck die begin vorig jaar debuteerde met de lovend ontvangen bundel Kameleon (De Arbeiderspers).

Anna Enquist (1945, pseudoniem van Christa Widlund-Broer) is psychoanalytica, pianiste én schrijver/dichter. In 1991 verscheen haar debuutbundel Soldatenliederen (1991, De Arbeiderspers). Inmiddels heeft Enquist nog zeven andere poëziebundels gepubliceerd waarvan meest recent het werk Hoor de stad (2015). In 2013 schreef Enquist het poëziegeschenk Een Kooi van Klank ter gelegenheid van de allereerste Poëzieweek.

Als illustrator, (kinderboeken)schrijver, dichter en cabaretière is Joke van Leeuwen (1952) in vele genres thuis en ze combineert deze onder andere in theatervoorstellingen, jeugdliteratuur én poëziebundels. Voor haar debuutbundel Laatste lezers (1994) won Van Leeuwen de C. Buddingh’-prijs en de bundel Wuif de mussen uit (2007) werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Van 2008 tot 2010 vervulde ze de positie van stadsdichter van Antwerpen en in 2015/2016 draagt ze de titel ‘Dichter der Nederlanden’.

Anne Vegter (1958) is dichter, prozaïst en toneelschrijver. Haar meest recente en door haar zelf geïllustreerde bundel Eiland berg gletsjer (2011) behaalde de shortlist voor de VSB Poëzieprijs en werd bekroond met de Awater Poëzieprijs. Sinds 2013 is Vegter Dichter des Vaderlands. Momenteel tourt ze door het land met de voorstelling Hallo gedicht! waarin ze samen met collega-dichters Nederlandse lezers van hun angst voor poëzie afhelpt.

Anne Vegter Foto: Rosa van Ederen, all rights reserved
Anne Vegter Foto: Rosa van Ederen, all rights reserved

Ter gelegenheid van zijn 25-jarig dichterschap verscheen van de Vlaamse dichter Charles Ducal (1952, pseudoniem van Frans Dumortier) in 2012 de verzamelbundel Alsof ik er haast ben (Atlas Contact): zes integraal overgenomen bundels, uiteraard inclusief het met de Herman de Coninkprijs bekroonde werk In inkt gewassen (2006). In 2014 verscheen Ducals meest recente bundel De buitendeur. Van 2014 tot 2016 was Ducal de eerste Belgische Dichter des Vaderlands.

Drie poëtische ansichtkaarten cadeau

Jaarlijks kiest de redactie van de poëziemarathon, bestaande uit Ingmar Heytze en presentatoren Ester Naomi Perquin en Piet Piryns, een regel als motto voor de Nacht van de Poëzie. Dit jaar viel de keuze op ‘Voeten, ontsnapt uit een slaaploze nacht’ van de Vlaamse dichter Charles Ducal die tevens optreedt tijdens de 34ste Nacht van de Poëzie. De regel is afkomstig uit het gedicht ‘Wed’, oorspronkelijk gepubliceerd in de bundel Moedertaal (1994, Atlas). De Utrechtse vormgever Lucas van Hapert maakte een door deze Nachtregel geïnspireerde set poëtische ansichtkaarten. Alle vroege beslissers die vóór 23 mei a.s. bestellen, krijgen deze set kaarten cadeau.

 

De nachtregel van de Nacht van de Poëzie 2016 komt van Charles Ducal: ‘Voeten, ontsnapt uit een slaaploze nacht.’

 

Dit jaar verschijnt ook weer de Nachtbundel, een cadeau aan elke bezoeker met veelal ongepubliceerde gedichten van de optredende dichters. De bundel wordt mogelijk gemaakt door ECI en uitgegeven door Nieuw Amsterdam | Wereldbibliotheek.

34ste Nacht van de Poëzie

zaterdag 17 september 2016

20.00 – ±03.00 uur | TivoliVredenburg, Utrecht

toegang: €10 – €29,50 (incl. Nachtbundel 2016)

Naast reguliere kaarten zijn er ook kaarten beschikbaar i.c.m. een hotelovernachting & Nacht de Luxe arrangementen met o.a. een vaste plaats.

http://www.nachtvandepoezie.nl

De Nacht van de Poëzie is een productie van Het Literatuurhuis i.s.m. TivoliVredenburg.