In de publieke opinie is Griekenland nog steeds de zieke patiënt van Europa, maar dat kan bijgesteld worden. De patiënt is aan de beterende hand.
Door Michael Manschot, Portfolio Manager
Het dieptepunt van de Griekse crisis was in de zomer van 2015 toen 61% van de Grieken tegen de “bailout” condities stemden en Griekse banken een tijd dicht gingen om een “run on the bank” (iedereen haalt tegelijkertijd het geld van de bank) te voorkomen. Omdat de overgrote meerderheid van de Grieken toch in de euro wilde blijven zijn ze wel doorgegaan met nieuwe “austerity” (bezuiniging)pakketten. Daardoor is de financiële situatie van de overheid aanzienlijk verbeterd.
Doordat de crisis recent en acuut was en er daarna weer nieuwe “austerity” pakketten zijn doorgevoerd is de economie in 2016 verder gekrompen, maar in 2017 is de situatie gestabiliseerd en er wordt zelfs weer groei verwacht (1,5%).
Door de recente goede prestatie van de economie en het in balans brengen van de overheidsfinanciën heeft de EU eind juni zonder veel problemen nog rente en aflossingsverplichtingen gefinancierd. Er is ook door de EU met de Griekse regering afgesproken dat met volgende goede economische prestaties en het verder versterken van overheidsfinanciën er gepraat zal worden over het herstructureren van lange termijnschulden van de overheid.
Hernieuwde spirit in Europa
Na de keuze voor Brexit, de verkiezing van president Trump maar ook de verkiezing van Macron in Frankrijk is er in continentaal Europa een hernieuwde “spirit” om het Europese project te beschermen en te verbeteren en dat betekent dat er ook hernieuwde motivatie is om de Grieken er bij te houden. Dit blijkt door het feit dat de EU recent zonder veel woorden rente en aflossingsverplichtingen gefinancierd heeft en dat er gepraat zal worden over het herstructureren van langetermijn schulden van de overheid.
De Griekse aandelen markt
Door financiële problemen in China en ook door perikelen van “Brexit” heeft de Griekse aandelenmarkt nog tot vorig jaar zomer onder druk gestaan, terwijl de situatie feitelijk al aan het verbeteren was. Recentelijk is de Griekse aandelenbeurs behoorlijk hersteld maar de aandelen zijn nog ver onder het niveau van begin 2014, het laatste jaar dat er economische groei was (in 2014 was er 0,5% economische groei, in 2017 wordt er 1,5% verwacht).
De economie van continentaal Europa is zich ook goed aan het herstellen en dat is ook goed voor Griekenland.De huidige situatie is dat de Griekse economie in de upswing zit, de overheidsfinanciën zijn onder controle en er is hernieuwde goodwill van de EU naar de Grieken.
Griekenlands vicieuze cirkel maar dan omhoog
Als de economie groeit in 2017 versterken de overheidsfinanciën zich verder, en daardoor hoeft er niet verder bezuinigd te worden, waardoor de economie zich verder kan herstellen, enz. De werkeloosheid gaat dan ook verder om laag wat positief is voor de economie en de overheidfinanciën. Ook zijn stijgende aandelen goed voor de krediet positie (en ook voor de hoogte van de rente die de Griekse overheid moet betalen op nieuwe schulden). Een beter krediet is weer goed voor aandelen enz. Dat is de vicieuze cirkel maar dan omhoog.
Risico’s:
Een nieuwe politieke crisis (in Griekenland en/of Europa) en paniek op de financiele markten.