‘Ja’ tegen mondkapje lijkt gezichtsverlies (voor RIVM)

Corona beheerst het leven sinds het begin maart binnendrong in onze samenleving. Dagelijks oplopende aantallen besmette mensen, deels in het ziekenhuis opgenomen, sommigen die doorgingen naar de IC en waarvan een aantal uiteindelijk begraven werd. Het leven kwam stil te liggen en de economie van het geld kreeg de grootste klap van deze eeuw.

door Chris Zeevenhooven

Corona sloeg na China eerst hard toe in Italië, Frankrijk en Spanje en daarna Engeland en de VS. Maar ook in Nederland waren er regio’s waar Corona het sociale leven op de kop zette. Het duurde even voordat er een aanpak gevonden was om het virus in te dammen en nieuwe besmettingen terug te dringen. Werkplekken werden naar huis verplaatst, groepscontacten verboden, scholen gesloten, sportactiviteiten en evenementen afgelast. Daarmee werd het virus on hold gezet, maar het was niet weg. Dat is duidelijk aangegeven door alle experts die kennis hebben van deze materie.

Grote economische gevolgen 

Nadat de financiële gevolgen van Corona zichtbaar werden na het uitbetalen van alle noodvoorzieningen was duidelijk dat de economie weer aangezet moest worden. De gevolgen van drie maanden geen activiteiten en daaraan gekoppeld geldverkeer heeft de samenleving meer dan een rib uit het lijf gekost. Bovendien de zomer kwam eraan en daarbij daalden de aantallen besmette mensen en patiënten op de IC richting nul, dus het land kon weer los. De eerste weken ging het nog voorzichtig, maar de zonovergoten zomerweken en de hunkering naar het strand haalden de laatste schroom eraf. Met name jong Nederland ging weer los. Het RIVM stond erbij en keek er naar. Ze waren inmiddels gestopt met het dagelijks rapporteren van de stand van zaken. Zij hanteerden nog steeds het vaste mantra wat mensen zouden moeten doen: handen wassen, 1.5 meter afstand en bij ziek zijn thuis blijven. Maar dat is dit keer aan dovemansoren gericht. Ondertussen groeit het aantal besmettingen en worden meer mensen opgenomen in het ziekenhuis en naar de IC gebracht. Dit keer ook jonge mensen. 

Waarom geen mondkapjes in Nederland?

In de hele wereld speelt Corona nog steeds een hoofdrol en bijna overal hebben de experts aangegeven dat mondkapjes mensen kunnen helpen om anderen niet te besmetten en door anderen niet besmet te worden. RIVM voorman Jaap van Dissel heeft met de start van de pandemie aangegeven dat mondkapjes niet zouden werken. Later is verordonneerd dat voor reizen met OV en het vliegtuig mondkapjes verplicht zijn, maar daar buiten hebben ze blijkbaar geen functie. Nu we zo ver zijn dat Corona voor de tweede keer de samenleving bedreigt is het goed voor te stellen dat we toch mondkapjes moeten gaan gebruiken om in bijvoorbeeld supermarkten besmetting tegen te gaan net als in de horeca of andere drukke ruimten. Maar terwijl heel Europa aan de mondkapjes is gegaan, ziet het RIVM het blijkbaar als gezichtsverlies om JA te zeggen tegen mondkapjes.