Sonya en Dave raakten alles kwijt door bosbrand Portugal

Benefiet 7 september Paradiso Amsterdam

Sonya, Dave en de kinderen hebben niets meer na de bosbrand in Portugal. Een benefiet in Paradiso moet hen weer op de been helpen. (Foto Eric Verhoeven - Socrates Images).

Kunstwerken, een boottocht, een VIP-avond in een Amsterdams café: met een veiling in Paradiso moeten Sonya en Dave weer op weg worden geholpen. Na een bosbrand in Portugal raakten zij en de kinderen alles kwijt. Hun huis, hun bedrijf en de schoolspullen van de kinderen.

door Simon Trommel

De allesverwoestende brand van 19 juni in de Algave, Portugal, legde de eco-camping van de Amsterdamse Sonya Langedijk en Dave Hemminga volledig in de as. Zij en de kinderen hebben niets meer, geen persoonlijke bezittingen, geen huis, geen bedrijf. Op 7 september is er een benefiet in Paradiso om het stel te helpen. En dat is nodig ook, want corona was een klap, maar het vuur was een knock-out. 

De benefietavond is een initiatief van Marrit Ottens van Betsy´s, de huiskamer-kapsalon die ze samen met Sonya op de Eerste Anjeliersdwarsstraat 1 in de Jordaan begon. Ze voelde de pijn toen ze de foto´s zag. Marrit: ´Ik zag met veel verdriet na de brand de foto´s. En toen ik foto´s van het wrak van de bus zag, waarin Sonya en ik daklozen en minderbedeelden gratis, als Barbers on the Run, knipten, voelde ik de pijn nog harder. Het is een benefiet geworden waar zeker zo´n vijftig mensen zich belangeloos voor inzetten. En dat vind ik heel bijzonder dat al die mensen dat doen, zeker in deze tijd waarin iedereen het moeilijk heeft.´

Een natuurparadijs 

Zeven jaar geleden reisden Dave Hemminga en Sonya Langedijk – geen onbekenden in de Amsterdamse scene – hun droom achterna. Ze ruilden het drukke Amsterdamse stadsleven in voor een bestaan in de Portugese natuur. Ze reden met de bus van Barbers on the Run naar Portugal. Daar realiseerden Sonya en Dave met hulp van vele vrijwilligers in de loop der jaren hun eigen natuurparadijsje, van 40 hectare, de bij vele Amsterdammers bekende Eco-camping ‘Into the wild Algarve’ (ITWA).

Verwoest door brand 

Vanwege het coronavirus ging die een aantal maanden dicht en toen kwam het vuur. Op vrijdag 19 juni – nog maar kort na de heropening – voltrok zich een enorme ramp: een allesverwoestende bosbrand legde het met zoveel liefde opgebouwde resort volledig in de as. Van het ene op het andere moment was het gezin alles kwijt: hun bedrijf, de bus van Barbers on the Run, huisvesting en al hun persoonlijke bezittingen. Ze hebben niets meer. Geen kleding, en de kinderen verloren hun speelgoed en schoolspullen. Sonya: `Onze hele basis is weg. We hebben geen huis meer en geen werk meer.´

Met crowdfunding er hopelijk weer bovenop 

Zelf proberen Sonya en Dave via crowdfunding er weer bovenop te komen en hun droom te herbouwen, op een andere plek, want hier rest alleen verkoold landschap. Op initiatief van Marrit Ottens hebben Betsy’s, cultureel platform LFTFLD en cultuurevenementenorganisator Robin Hood de handen ineengeslagen en organiseren op maandag 7 september in Paradiso een benefietavond voor ITWA als bijdrage.

Veiling, knipbeurten, neutjesbar en muziek 

Centraal onderdeel van de avond is een veiling van kunstwerken en items, beschikbaar gesteld door bekende kunstenaars en ondernemers. Bijvoorbeeld van Volkskrantillustrator Marijn Overweel. Maar ook een boottocht met 24 personen, een weekend Friesland, en een kickboxles zitten in het pakket. 

De veiling wordt omlijst door optredens van onder andere de indie electric popband Alaska Pollock – de popsensatie van 2020 – (live) en dj’s Mulat & Phil Horneman. De Turboclub komt langs met de Neutjesbar en je kan voor het goede doel je haar laten knippen door de kappers van Barbers On The Run.

Ondanks de trieste aanleiding gaan we er een mooie bijzondere avond van maken. En Sonya vindt het fantastisch. ´Overweldigend, om zoveel liefde van al die mensen te ontvangen. Ik vind het heel bijzonder. Hopelijk kunnen we een nieuwe plek vinden, om te leven en te werken, want van die plek is niets meer over. We voelen ons ontheemd.´

Paradiso

Maandag 7 September

19.00-24.00

tickets: 8,50 EURO (inclusief lidmaatschap)

Alleen E-ticket verkoop (internet)

https://tickets.paradiso.nl/137955/20885/