Sinds Tjeerd de Groot de knuppel in het hoenderhok gooide met zijn uitspraak om de veestapel te halveren is er van alles in beweging gekomen. Hij heeft dat gezegd omdat er te veel stikstof in natura 2000 gebieden zou neerdalen en boeren daar de schuld van zijn. Naast grond om woningen te bouwen moet er meer ruimte voor natuur komen en boeren moeten daarvoor hun grond af staan.
Door Chris Zeevenhooven
Al meer dan 40 jaar loop ik hard in het Rozendaalse bos, een uitgestrekt bosgebied van Staatsbosbeheer waar je naar binnen gaat via een poort in een bocht in de Schelmseweg tussen Velp en Arnhem. Ik heb indertijd het bos leren kennen door er hard te lopen met Egbert Nijstad, een top atleet op de middellange afstand tussen 1964 en 1974. Hij kende het bos op zijn duimpje en leerde mij de padenstructuur kennen door af en toe hard door te trekken. Ik moest dan zelf maar zien hoe ik de uitgang weer vond. Je kwam er regelmatig groot wild tegen en kon verdwalen tot Apeldoorn.
Gelijk aan het begin staat een markante eikenboom die na enige tijd de buut-boom werd waartegen je de spieren op kon rekken aan het eind van een training. Er gebeurde decennia amper iets in het bos. Heel soms werd een pad aangeheeld om de gevolgen van erosie glad te strijken en af en toe werd een boom geveld. Sinds er een bonus staat op brandhout voor de biomassa centrales is dit de laatste jaren totaal anders geworden. Hout is tegenwoordig in, dus het bos wordt gekapt.
Schitterende verdwaal bos kapot gemaakt
Zo trok ik afgelopen week mijn hardloopschoenen weer eens aan voor een tochtje door mijn hardloopbos. Bij de entree schrok ik van de enorme stapels hout die aan weerszijden van het pad lagen opgestapeld. Meer dan een kilometer lang stapels hout. De paden zijn getekend door zware machines die het werk hebben gedaan. De buut-boom is ingeklemd tussen de stapels hout en heeft daarvan te lijden. Het hele bos blijkt open gemaakt, iedere 10 meter is er een 4 meter breed pad door het bos uitgekapt. Er is een hoop snoeihout blijven liggen. Het bos ziet er zwaar gehavend uit. Voor het wild is het lastig om doorheen te lopen door het snoeihout. De boswerkers vertelden dat ze zo’n 2500 kuub hout geoogst hebben. De enorme schade die daardoor is aangericht geeft geen vertrouwen dat Staatsbosbeheer goed voor onze natuur zorgt.
Motorcrossen midden op de Veluwe
Na een aantal kilometers in noordelijke richting gehold te hebben klinkt er een knetterend geluid dat steeds sterker wordt. Het is het indringende geluid van motorcrossers die langs de A50 op het motorcrossterrein hun rondjes rijden. De provincie Gelderland heeft midden in het natura 2000 gebied van de Veluwe een vergunning afgegeven voor het motorcrossterrein Gelderland Midden, waar 3 dagen in de week gecrost mag worden. In stilte wandelen of hardlopen op de Veluwe is op zondagochtend niet meer mogelijk. Het geluid van de crossmotoren overheerst. Dus ook bij de provinciale overheid moet je niet zijn voor verantwoorde zorg voor natuurgebieden.
Parkeren op de Posbank
Dan maar de racefiets gepakt voor een rondje over de Posbank. Bij Rheden via de Diepesteeg naar de Lappendeken om het gebied in te rijden. Tijdens de klim rijden de auto’s en motoren in colonne voorbij. Boven gekomen staat het vol met auto’s zoals er langs de hele weg over de Posbank zo’n 12 parkeerterreinen zijn aangelegd voor de vele auto’s die vooral sinds Corona ieder weekend de weg naar boven vinden. Wintersportoorden worden steeds meer auto-vrij, maar onze overheden willen iedereen te vriend houden en Natuurmonumenten heeft een belang bij de exploitatie van hun Paviljoen op de Posbank (met een heel groot parkeerterrein er naast). Als het sneeuwt wordt de weg wel afgesloten en dan beleef je het gebied in zijn totale schoonheid en stilte. Waarom eigenaar Natuurmonumenten de gemeente Rheden niet maant om in de weekenden maatregelen te nemen door de wegen af te sluiten is mij een raadsel en geeft geen vertrouwen dat natuurorganisaties wel goed voor de natuur zorgen.
Ooijpolder voorbeeld meer natuur met boeren
Kijk dan eens in de Ooijpolder bij Nijmegen waar Jaap Dirkmaat van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap een proef in de praktijk gebracht heeft om met boeren langlopende afspraken te maken over beheer en inrichting om de biodiversiteit weer op peil te brengen en de stadsmensen recreatie te bieden. Er zijn houtwallen gekomen en wandelpaden aangelegd langs en over weilanden en akkers.
Dat is een stuk vriendelijker en positiever dan boeren dreigen met halveren van de veestapel. Dirkmaat geeft aan dat hij dat voor € 600 miljoen op veel meer plekken in Nederland kan realiseren. Ik heb er wel vertrouwen in dat samenwerken met grondgebonden boeren om iets voor natuur en landschap te doen kan werken.
Misschien ook lid worden?