Bernie Sanders? Die woont in Vermont

Mail uit de Noord-Oostelijke USA

In het Noord-Oosten van de Verenigde Staten ligt de kleine staat Vermont. Vermont was na een korte periode van zelfstandigheid vanaf 1777 de veertiende staat die zich in 1791 aansloot bij de Union. Vermont was eerder deel van de Franse kolonie in Amerika die zich uitstrekte van Canada tot het zuiden van Noord-Amerika, vandaar de naam vert monts, groene bergen. Er is in 2005 in Vermont nog een beweging geweest die zich weer wilde losmaken van de USA, maar die optie was niet beschikbaar, een Brexit bestaat niet in de USA. Eenmaal in kun je er niet meer uit.

Vermont is met 25.000 vierkante kilometer vijf zevende van het oppervlak van Nederland. Er wonen ruim 600.000 mensen en de grootste plaats is Burlington met 40.000 inwoners aan het Camplain meer. De hoofdstad is Montpelier met 8.000 inwoners. De kleine dorpen in Vermont zijn als het ware uitgestrooid over het land en de vele kerken houden de verschillende gemeenschappen bij elkaar. Een belangrijke bron van inkomsten is nu toerisme maar waren in de eerste jaren landbouw, hout en pelshuiden. Nog steeds lopen er trade routes door het gebied die vernoemd zijn naar Indiaanse stammen, zoals de Mohawk Trail, in zuiden van de staat. Het is een staat met veel bergen die vooral begroeid zijn met loofbomen. De esdoorn (maple leaf) is een veel voorkomende boom, waarvan het blad in de herfst rood en geel kleurt. Vermont staat dan als het ware in brand van de kleurenpracht. Die periode is een toeristische trekker van formaat. Tijdens de zogenaamde foliage stijgen de prijzen van de hotels en B&B’s. Een andere trekker is in de winter het skiën. Op een aantal plekken zijn pistes uitgehakt op de berghellingen en komen inwoners uit de steden in de omgeving zoals Boston en New York op een paar uur rijden van wintersport genieten. In de zomer is het meer voor de hikers en andere natuur genieters. Het is een ruig en dunbevolkt landschap waar je ook nog beren tegen kunt komen of op forel kunt vissen. Een road trip door Vermont is een aangename bezigheid. De wegen slingeren zich door het landschap en op veel plekken heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. In de kleine plaatsjes zijn er plekken waar je kunt overnachten zoals in historische B&B’s. Het houten huis van een van de stichters van de staat Vermont, Ira Allen, is ook omgetoverd tot zo’n verblijf en dat geeft wel een apart gevoel als je daar slaapt. Zijn broer Ethan is drie jaar vastgehouden door de Britse autoriteiten, omdat hij in New England een nieuwe vrije wereld wilde stichten. Zijn broer Ira schreef hem trouw vele brieven en ontvouwde de ideeën voor een vrij Vermont.

Vlak bij het huis van de Allens bevindt zich op een uitgestrekt landgoed het huis van de familie van Abraham Lincoln de president die de slavernij afschafte. Je verwacht een huis zoals op Engelse landgoederen. Het is fraai en luxe maar in afmetingen en uitstraling veel kleiner. Vermont is ook een staat waar de landbouw op een hoog niveau bedreven wordt. De vruchtbare grond in de dalen en het goede klimaat leveren producten van goede kwaliteit. Het ijs van Ben&Jerry’s wordt er o.a. gemaakt. Al met al een streek waar mensen met een groot vrijheidsgevoel leven. Zoals de landlord van het Ira Allen huis zei “We are liberals with guns”.

Bernie Sanders woont in Vermont en vertegenwoordigt de staat in de senaat. Sanders die zich als een zogenaamde vrije Democraat in de verkiezingen heeft gestort om de democratische nominatie binnen te halen voor de presidentsverkiezingen later dit jaar maakt het Hilary Clinton erg moeilijk, she feels the Bern. Bernie belooft vrijheid en meer economische ruimte voor lagere en middenklasse die gefinancierd wordt met meer belasting voor de rijken. In de USA noemen ze zo iemand al snel een socialist. Hij, geboren in Brooklyn New York is eerder burgemeester van Burlington geweest. Met andere woorden een ervaring van het besturen van een welgesteld stadje en vertegenwoordiger in de Senaat van een dunbevolkte, welgestelde staat. Niet echt een proef van bekwaamheid voor een toekomstig president, maar zijn gevoel van vrijheid dat hij uitstraalt maakt hem ondanks zijn leeftijd (74) populair bij jongeren. Het is wel te hopen dat als hij inziet dat als Hillary de nominatie wint, hij samen met haar optrekt om een democratische president gekozen te krijgen. Dan zou een politicus uit het kleine Vermont toch een grote invloed kunnen hebben op het komende beleid in de USA.