Egypte: Reizen langs de Nijl – van Luxor naar Aswan

Verhaal 2 van 5

De afstand tussen Luxor en Aswan is een goede 200 kilometer naar het Zuiden. Dat lijkt niet veel, maar de weg zit vol met hobbels en lekker doorrijden kun je wel vergeten. Onderweg trekt het Egyptische platteland aan ons voorbij. De lokale bevolking verplaatst zich met een tuktuk of in een klein taxi busje. De motor is ook populair. De ezel met een karretje wordt afgewisseld met vrachtwagens. Alles gaat ordentelijk langs elkaar, de sterkste wint maar ze gunnen elkaar ook wel wat.

Na 60 kilometer rijden over heel veel drempels komen we aan in Esna, een levendig stadje op de Westoever van de Nijl. Er ligt een cruiseschip aan de kade. Ze zijn er niet veel meer, ooit waren er 200 in deze regio, nu zijn het er nog 20. Voor kleine gezelschappen van ca 10 personen is een grote zeilboot, een Dahabiya ideaal. Vanaf de kade loop je door een straatje met winkeltjes naar de tempel die ca. 10 meter onder het straatniveau ligt.

Onze eerste stop is een sanitaire stop. Het toilet wordt zoals wel vaker speciaal voor ons geopend en soms nog even schoongespoten. We krijgen altijd papier en al die moeite moet natuurlijk wel beloond worden met een kleine fooi. Iedereen blij.

De tempel van Esna

De tempel van Esna is een kleine tempel. Deze tempel is geweid aan de God Chnoem, waarover ik in het derde verhaal vertel. De 24 zuilen zijn bekend om de verschillende lotuskapitelen. We zijn verbaasd over de mooie reliëfs van o.a. Chnoem, Sekhmet, Maät, Thoth, Menhit en Horus. We hadden er niet veel van verwacht, maar we zijn onder de indruk. Een deel van de binnenwanden van de tempel wordt nog schoongemaakt en dan komen de prachtige originele kleuren tevoorschijn.

Onze volgende stop is het plaatsje Edfu. Hier weet onze reisbegeleider een mooi parkje. Hij heeft een grote koelbox bij zich met alles erop en eraan, koele drankjes en heet water voor koffie of thee en een uitgebreide pick-nick.

De Horus tempel in Edfu

In Edfu staat de grote en bekende Horus tempel. In de Horus tempel zijn we op dat moment de enige bezoekers. Een tempelwachter loopt met ons mee en toont ons de high lights. We krijgen ruimschoots de gelegenheid om te mediteren op plaatsen die we zelf uitzoeken.

Horus, de valkgod is in de oudheid een hemelgod, zijn rechteroog is de zon, zijn linkeroog is de maan en zijn gespikkelde veren zijn de sterren. Hij spreidt zijn vleugels uit over de aarde. Zijn alziend oog is een machtig symbool. In de Egyptische mythologie is Horus ook de zoon, van Osiris en Isis. Horus overwint Seth, de moordenaar van zijn vader. Seth staat symbool voor eigenschappen die je van jezelf niet waardeert en die overwonnen moeten worden. Het tafereel waar Horus Seth overwint wordt ons getoond door de tempelwachter. In het heiligdom van de tempel staat de boot die Horus een maal per jaar gebruikt om zijn vrouw Hathor in Dendera te bezoeken.

De tempel van Sobek en Horus

We rijden weer verder en blijven nu aan de Oostoever van de Nijl, tot in Kom Ombo waar een hele bijzondere dubbeltempel staat. De tempel van Sobek, de krokodillengod en van Horus. Deze tempel gaat over het evenwicht tussen goed en kwaad. Als je de tempel binnenloopt merk je dat deze energieën door elkaar lopen. De middellijn van de tempel ligt op een leyline. Op de achterwand van de tempel zie je twee oren en daarboven twee ogen, en daarboven de godin Maät, de godin van de waarheid. Indrukwekkend. Uiteraard doen wij een meditatie op die plek en zijn op zoek naar het evenwicht in onszelf.

Voordat het donker is rijden we door de stad Aswan, over de oude dam en komen we aan bij ons Guesthouse in een prachtig kleurrijk Nubisch dorpje aan de Nijl. We dineren met uitzicht over de Nijl, tevreden en voldaan en zeker 100 foto’s rijker.

 

Informatie: titia.sluiter@hetnet.nl