Egypte: Reizen langs de Nijl

Luxor, verhaal 1 van 5

Vier vriendinnen hebben in oktober 2016 een prachtige reis gemaakt in Egypte. Van Luxor via Aswan naar Abu Simbel en van Luxor naar Abydos. Ons doel was om veel tempels te bezoeken, van Goden en Godinnen.

De aankomst

Het is heerlijk om aan te komen in Luxor. De vlucht van Schiphol naar Cairo duurt ca 4 ½ uur en we hadden in Cairo 2 uur de tijd om een visum te kopen en over te stappen op de vlucht naar Luxor. Rond middernacht worden we opgewacht door onze gastheer en reisbegeleider. Vanaf dat moment was alles voor ons geregeld. In Luxor zijn we te gast bij de familie Mosa in hun Family-guesthouse op de West Bank.

Thebe

Thebe was de oude hoofdstad van Opper-Egypte in de tijd van de 18e dynastie (1550 – 1292 v.C.). De Hyksos, die eeuwen lang over Egypte hadden geheerst, werden verdreven Koning Ahmose, één van hun koningen. Uit deze koning is de 18e dynastie ontstaan met koningen met namen als Thoetmosis, Amenhotep en Hatsjepsoet. Vooral onder Amenhotep III en onder Ramses II (19e dynastie) is er in Luxor veel gebouwd. Wereldberoemd zijn het tempelcomplex van Karnak en de tempel van Luxor. De Egyptenaren vereerden de zonnegod Amon en de godin Mut en hun zoon Chonsoe, een triade. Thebe heet nu Luxor.

Luxor

Luxor ligt op de Oostelijke Nijloever en ons verblijf is op de Westoever. Wij gaan de Nijl over in een kleine motorboot. Een andere optie is de National Ferry, die je voor 1 Egyptische Pond (0,10 cent) naar de overkant brengt. Niemand kijkt gek op als je dat doet. Ze zijn hier wel gewend aan toeristen.

De tempel van Luxor ligt in het centrum van het stadje en je kunt hem het beste ’s avonds bezoeken. Je bent er niet alleen en er zijn genoeg tempelwachters die je graag de speciale plekken en gravures laten zien.

De liefhebber kan een combinatie maken met een bezoek aan de overdekte Souk met alle winkeltjes. Van beeldjes tot shawls tot zilverwerk en kruiden. Je moet er flink afdingen en als je daar niet van houdt is er een Fair Trade winkeltje met fixed prices. Iedereen praat wel een woordje Engels en wees niet verbaast als je ook Nederlands hoort.

Karnak

In het grote tempelcomplex van Karnak, het vroegere Thebe, kun je gerust een hele dag zoet brengen. Vele Farao’s hebben het complex uitgebreid met een eigen tempel. De tempels zijn geweid aan Amon, de zonnegod. Wij hebben eerst de grote zuilenhal bekeken. Verder hebben we gekozen voor de minder bekende tempel van Chonsoe en hadden we geluk dat de tempel van Opet voor ons open ging. We hebben een eigen moment in het tempeltje van de godin Sekhmet gehad en ook bij de Zuilen van Osiris. Voor de speciale momenten heb je ‘contacten’ nodig en die heeft onze reisbegeleider. De Sound & Light show hebben we voor een andere keer bewaard.

De tempel van Mut

De godin Mut regelde de dagelijkse zaken in de wereld en in de kosmos. Ze heeft zowel scheppende als destructieve kanten. Haar tempel hoort wel tot het tempelcomplex van Karnak, maar heeft een aparte ingang aan de achterkant van het complex. Amenhotep III heeft voor deze godin, in de gedaante van de godin Sekhmet, honderden beelden laten maken, één zittend beeld voor elke ochtend en één staand beeld voor elke avond. Veel van deze beelden zijn over de hele wereld in musea te zien. Hier zijn nog wat resten te vinden en er is een beeld van Sekhmet, de leeuwengodin met de cobrakroon, zo goed mogelijk gerestaureerd. Dat is het pronkstuk van de tempel. Er zijn nog maar weinig mensen die weten dat deze tempel open is voor het publiek, wij waren de enige bezoekers.

De Westoever

Op de Westoever is ook veel te zien. Deir el Medina, waar de werkers woonden die de koningsgraven hebben gemaakt, Medinet Habu, de dodentempel van Hatsjepsoet, een klein schitterend Hathor tempeltje, veel koningsgraven, koninginnegraven, de Kolossen van Memnon en nog veel meer. Bovendien kun je een ballonvaart maken bij zonsopgang boven de Vallei van de Koningen, heel indrukwekkend.

Veilig Family Guesthouse

Wij zijn na elk bezoek steeds weer blij om terug te keren naar ons guesthouse waar we ons eigen appartement hebben met een klein keukentje en een ijskast en waar we op de binnenplaats 3 x per dag heerlijke Egyptische maaltijden geserveerd krijgen. We genieten van de warmte van de familie Mosa. Ze hebben ons vanaf het moment van aankomst tot het uur van vertrek 24/7 begeleid en we hebben ons altijd veilig gevoeld.

 

Informatie: titia.sluiter@hetnet.nl