Egypte: Reizen langs de Nijl – Aswan

Verhaal 3 van 5

Het is lekker warm in Aswan. Aswan ligt op de Kreeftskeerkring. Het ligt op de oude Afrikaanse handelsroute en op de grens met Nubië, het land tussen Aswan en Wadi Halfa.

Nubië (vroeger het land van Koesj) was een onafhankelijk, machtig koninkrijk, bekend om zijn goudmijnen. De Nubiërs werkten samen met de Hyksos, die lange tijd vooral Neder-Egypte bezet hadden. Nadat koning Ahmose de Hyksos verslagen had werden de Egyptische grenzen verlegd tot diep in de Soedan. Nu is Noord Nubië bij Egypte ingedeeld en Zuid Nubië bij de Soedan. In Aswan is een mooi Nubisch museum.

De Nijl

De Nijl is de levensader van Egypte. De Nijl, die tot begin 1900 elk jaar in juli overstroomde en de strook langs de rivier voorzag van water en rivierslib. Het rijke slib maakte het land vruchtbaar. Volgens de Egyptische mythologie maakte de opperpottenbakker, de God Chnoem, de lichamen van de mens van de rivierklei. In Aswan wordt Chnoem geëerd. Hij wordt afgebeeld met een ramskop en ramshoorns. Hij vormt een triade met zijn vrouw Satet en hun dochter Anouket. Satet en Anouket zijn hele oude Nijlgodinnen.

Elephantine

Tegenover Aswan ligt in de Nijl het eiland Elephantine. Hier hebben vele tempels gestaan, o.a. de tempel van de god Chnoem en een kleine tempel geweid aan de godin Satet die gedeeltelijk gerestaureerd is. De bijzondere energie is op het eiland nog overal te voelen.

De dammen bij Aswan

De overstroming van de Nijl was een vrij onvoorspelbare gebeurtenis. Besloten werd om de watertoevoer van de Nijl te reguleren. De eerste dam bleek niet hoog genoeg te zijn en in 1970 werd de nieuwe, hoge Aswandam in gebruik genomen.

Waar de rivier gestroomd had ontstond nu een meer van 500 km lang en gemiddeld 15 km breed. Dit had grote gevolgen voor het Nubische volk, hun cultuur en voor de tempels die langs de Nijl ten zuiden van Aswan stonden en die onder water zouden komen te staan. Een aantal van deze tempels zijn met hulp van Unesco verplaatst.

De tempel van Isis of Philae

Zo ook de tempel die geweid is aan de grote moedergodin Isis. Deze tempel staat nu op het eiland Philae, gelegen tussen de twee dammen. Napoleon noemde dit de mooiste tempel van Egypte en je moet zelf gaan kijken of je dat ook vindt. De tempel is gebouwd in de 3e eeuw v.C., tijdens de Griekse overheersing. De oude Grieken herkenden in de Egyptische goden hun eigen mythologie en hebben een aantal tempels gebouw op fundamenten van oudere tempels. De Isistempel is een juweeltje met schitterende reliëfs. Voor een kleine tip aan de tempelwachter mag je zelfs bij de heilige schrijn even een meditatie doen. Praying mag niet, meditatie mag wel, dat is meer voor relax. Zo werkt het hier.

Boottocht

Een boottocht op de Nijl bij Aswan is een aanrader, vooral als je van vogels houdt. We hebben zelfs een Egyptische ijsvogel gezien. Na een kleine stop op het Kitchenereiland, het hele eiland is een grote botanische tuin, zijn we neergestreken aan de oever van de Nijl, bij een inham. Er was voldoende stroming voor schoon water en we hebben alle vier gezwommen in de Nijl! Intussen had onze reisbegeleider gezorgd voor een heerlijke picknick.

Ooit een krokodil willen vasthouden?

Eenmaal terug in ons Nubische Guesthouse stond ons nog een verrassing te wachten. Is het niet leuk om een krokodil van drie jaar oud op je handen te houden? Vroeger zwommen er veel krokodillen in de Nijl, nu hebben de Nubiërs de krokodillen in hun huis als toeristische attractie. Of heb je liever een hennatattoo op je hand? Het design mag je zelf kiezen.

 

Informatie: titia.sluiter@hetnet.nl