Geen bezwaar ondernemers Diemen tegen opening Nuonweg

Diemerplein: De Maxis is een gegeven voor ons. Foto Simon Trommel

De ondernemers aan het Diemerplein in Diemen zijn niet voor of tegen opening van de Nuonweg. Dat zegt de voorzitter Hans Püttmann van de ondernemersvereniging van het winkelcentrum Diemerplein. “Opening brengt ons niets, maar we zijn niet voor en we zijn niet tegen.”

 

Doordat de Nuonweg dicht is, kunnen de inwoners van de Amsterdamse wijk IJburg de Maxis in Muiden, een ander winkelcentrum, alleen bereiken als ze 20 kilometer heen en terug omrijden. Muidense scholieren moeten over een donker schapenpad naar school of een paar kilometer omfietsen.

Diemen gebruikt winkelcentrum in argumentatie 

Het standpunt van de ondernemers is opmerkelijk, want Diemen heeft in het verleden de positie van het eigen winkelcentrum gebruikt in de discussie om de Nuonweg gesloten te houden, naast het hoofdargument, de angst voor sluipverkeer. Diemen stuurde in februari 2014 een lijst van veertien eisen aan de gemeente Amsterdam. Diemen voegde daar aan toe dat Diemen bij heroverweging bepaalt of opening eventueel mogelijk is. Diemen vermeldde als dertiende eis:

 

Een onderzoek naar de economische effecten voor de winkelcentra in Diemen en

IJburg met bijbehorend compensatievoorstel;

 

In een mail aan de Amsterdamse raadscommissie Ruimtelijke Ordening wees verantwoordelijk wethouder Scholten op het feit dat een open Nuonweg Diemense ondernemers omzet kost. De effecten voor Diemen schat hij vooraf op een miljoen euro.

‘Winkelcentrum Diemerplein is sterk genoeg’

Hans Püttmann van de ondernemersvereniging in Diemen zegt dat de affaire rondom de Nuonweg geen probleem is voor de Diemense ondernemers. “Het is een probleem tussen politiek Amsterdam en tussen politiek Diemen. Er wordt nu gedaan alsof wij bescherming nodig hebben. Maar dat is niet zo. Dit winkelcentrum is sterk genoeg om op eigen benen te staan. Het is gebouwd voor de Diemenaren en daar is ook alles op gebaseerd.” Het gaat goed met het winkelcentrum “De bezetti ngsgraad wordt steeds beter. Er zijn weer nieuwe huurders, zo zijn er een Grand Café en de Action bij gekomen.

De affaire rondom de Nuonweg raakt de Diemense ondernemers wel. “Wat nu jammer is, is dat er een beeld wordt geschapen dat wij bescherming nodig hebben. Zo komt het nu ook bij de IJburgers terecht van laten we maar niet naar Diemen gaan want Diemen is tegen de Nuonweg en dat is absoluut niet waar.” Tegelijk wijst hij er op dat opening de ondernemers niets brengt. “Als ik de keuze zou hebben zeg ik: laat het zoals het was.”

‘De Maxis is er al jaren’

Concurrentie met de Maxis voelt hij niet als een probleem. “De Maxis is er al jaren, dat is gewoon een gegeven feit. Wij hebben geen probleem met een dichte of een open weg. De sfeer en de gezelligheid en de veiligheid die wij weten te bieden is gewoon geweldig. De Maxis schermt met gratis parkeren, wij hebben parkeren vanaf vijftig cent (voor de eerste 25 minuten –ST). Dus dat is ook geen belemmering meer om niet te komen.”

Woordvoerder Olguita Oudendijk van de Maxis is blij met het standpunt van de ondernemers. “Het Diemense winkelcentrum is voor de Diemenenaren, dat staat ook in de Diemense detailhandelsvisie 2014. Het verbaast ons al jaren dat bescherming van het winkelcentrum een reden voor Diemen was om de Nuonweg af te sluiten. De ondernemers van Diemen hebben geen voordeel of nadeel, terwijl wel heel veel mensen ernstig benadeeld worden door de huidige situatie. De weg moet open.”

Intussen kijkt iedereen met spanning uit naar de uitkomsten van het grootschalig verkeersonderzoek dat Amsterdam met andere overheden waaronder de provincie, Diemen en Rijkswaterstaat uitvoert naar sluipverkeer. Dat onderzoek maakt deel uit van een serie onderzoeken die Diemen geëist heeft, voordat het heropening van de Nuonweg heroverweegt.

Met het onderzoek zou een flink deel van de Diemense vragen beantwoord zijn, zei Amsterdam eerder. De resultaten zijn echter keer op keer uitgesteld. Raadsleden van de Amsterdamse coalitiepartijen van D66 en VVD zeggen nu, dat VVD-wethouder Litjens zeer binnenkort met een stuk hierover komt.

Diemen heeft nog niets ontvangen, zegt een woordvoerder. “Wij weten dat de gemeente Amsterdam druk doende is met die onderzoeken. Daarover is ook regelmatig ambtelijk contact. Maar formele en definitieve resultaten hebben wij nog niet ontvangen.”

Oudendijk heeft echter vertrouwen. “Als die uitkomsten positief zijn en er geen sluipverkeer is, lijkt mij dat helemaal niets meer in de weg staat om de weg te heropenen. Het zou fijn zijn als Diemen dan full speed gaat meewerken aan de openstelling van de Nuonweg.”