Stoomcursus EU: Wat is ‘Brussel’? voor journalisten

Framing is dagelijks onderdeel van het nieuws, ook over de EU. Hoe ver liggen beeldvorming en feiten uit elkaar als het om de EU gaat? Voor de journalistiek lijkt de EU soms een wat onbekender fenomeen: het is relatief nieuw en werkt anders dan de nationale instituties die we zo goed kennen. Tegelijk zeggen sommige EU-correspondenten soms hard te moeten lobbyen om hun onderwerp op de redactieagenda te krijgen.

In ons internettijdperk van steeds sneller nieuws is het voor journalisten steeds belangrijker om parate kennis te hebben. Daar wil de NVJ Academy aan bijdragen met de workshop Wat is ‘Brussel’? Hoe werkt ‘Brussel’  en wat is er voor je site, programma of blad te halen in Brussel? De NVJ Academy organiseert een stoomcursus EU en de raakvlakken met Nederland.

  • Prof. dr. Anna van der Vleuten, hoogleraar Contesting Europeanization aan de Radboud Universiteit, is de expert op dit gebied, sinds haar promotie in 2001. Zij schetst de institutionele structuur van de EU en legt uit waar de EU Nederland raakt en geeft journalisten zo een perspectief om naar Nederland en de EU te kijken.
  • Cecilia Thorfinn (Hoofd Persvoorlichting Europese Commissie in Nederland) en Ingelise de Boer (Persattaché Europees Parlement in Nederland) verzorgen inleidingen over de EU-praktijk en wat er te halen is voor journalisten in Brussel.
  • Ze worden ingeleid door journalist Simon Trommel, bestuurslid NVJ sectie internet. Ook is er veel ruimte voor vragen en debat.

Voor wie

De cursus is voor redactiechefs en redacties zoals binnen- en buitenlandredacties, sociaal-economische redacties en regionale redacties en biedt de ideale gelegenheid om bijgepraat te worden over de EU.

Kosten

  • Prijs niet-leden € 8,- / Prijs 20% korting € 6,40 / Prijs 30% korting € 5,60
  • Alle cursussen van de NVJ Academy zijn toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de NVJ.
  • Leden van de NVJ, DuPho en De Coöperatie ontvangen 20% tot 30% korting op de toegangsprijs. Je ledenprijs is zichtbaar wanneer je bent ingelogd.
  • Kosten zijn vrij van BTW en fiscaal aftrekbaar.
Donderdag 30 maart 2017, 14.00 –  17.00

Meer informatie: https://www.nvj.nl/agenda/stoomcursus-eu-wat-brussel

Fiat 500 in Rome. Foto Pom  https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/Angers