We zijn met onze Egyptische begeleider en chauffeur per minibus uit Aswan vertrokken naar Abu Simbel, door de woestijn naar het zuiden. Het konvooi rijden is net een paar dagen eerder afgeschaft, dus we kunnen onze eigen tijd indelen. Twee auto’s met bevriende reizigers rijden tegelijkertijd met ons op. 300 km over een woestijnweg is goed te doen. Onderweg hadden we sanitaire stops bij een benzinestation of gewoon in de woestijn. Zoals gewoonlijk hebben we een grote koelbox mee in de achterbak van de minibus met genoeg te eten en te drinken voor iedereen.
Abu Simbel
Abu Simbel is een klein plaatsje in het uiterste Zuiden van Egypte. Het ligt aan het Nassermeer. Het is bekend door de tempels die Ramses II heeft laten bouwen, een grote tempel voor zichzelf en ernaast een kleine voor zijn geliefde vrouw Nefertari. Ramses kwam uit een geslacht van viziers, legerleiders, die na Amenhotep IV (Echnaton) en Toetanchamon aan de macht zijn gekomen. Hij heeft 66 jaar geregeerd en was een groot veldheer en bouwer. Hij heeft o.a. de grote hypostylezaal in Karnak laten bouwen en de tempels van Abu Simbel. Om indruk te maken op de Nubische bevolking staan er vier 10 meter hoge beelden van Ramses II voor de ingang van de tempel. Deze tempels dreigden ook onder water te verdwijnen en ze zijn verplaatst, maar een klein stukje, 200 meter verder en 65 meter hoger. Het was een grote operatie die door Unesco is uitgevoerd en waar de Nubiërs zeer dankbaar voor zijn. De tempel is geweid aan de triade Amon, Re-Harakhty (de oude Horus) en de scheppergod Ptah. En natuurlijk ook aan Ramses zelf.
Sound en Light show
Wij zijn op 21 oktober aangekomen en hebben ’s avonds de Sound en Light show meegemaakt. Een indrukwekkend verhaal over de grote Farao Ramses II en zijn geliefde vrouw Nefertari en over zijn heldhaftige veroveringen. Aansluitend was er in het kleine plaatsje Abu Simbel op het lokale marktplein de hele nacht feest, waar we niet te lang zijn gebleven. We wilden ook nog een paar uur slapen in ons comfortabele hotel.
Het feest van de zonnewende
De grote tempel van Abu Simbel is precies Oost West gebouwd en op 22 oktober (en 22 februari) is het hier een zonnewende dag. Bij het opgaan van de zon schijnen de eerste stralen op het 64 meter diep gelegen heiligdom achterin de tempel, op de beelden van Amon, Re-Harakhty en Ramses zelf, behalve op het beeld van Ptah, die altijd in de duisternis blijft. Om dit evenement mee te maken moet je zorgen dat je om 04.00 uur al bij de tempel bent. Als je geluk hebt is er dan nog plek in de tempel, anders wacht je buiten. Om het magische moment in te luiden klinkt er op het plein voor de tempel Nubische muziek. Trommels, fluiten, stokdansers, danseressen en kleurrijk geklede kinderen maker er een prachtig folklorefeest van.
En je begrijpt dat je niet de enige bent die dit mee wil maken. Behalve toeristen komen hier ook heel veel Egyptenaren op af. Als de zon rond half zes opkomt en de tempel binnenschijnt komt er beweging in de wachtende menigte en schuivel je langs het heiligdom. Wij zijn nog tot half negen gebleven om van het feest mee te maken en om van de tempels te genieten. Na een lekker ontbijt in een lokaal restaurantje zijn we weer door de woestijn naar ons Nubische Guesthouse bij Aswan gereden. Moe en voldaan.
De foto’s van de hele serie verhalen zijn gemaakt door Erika Veen en Titia Sluiter
Informatie: titia.sluiter@hetnet.nl