Het volk heeft schijt aan de overheid

Heel Nederland wenste elkaar op 1 januari 2020 een gelukkig nieuw jaar en sprak over vuurwerk en chaos die het land teisterde in de laatste week van het jaar. Kees Verhoeven, Kamerlid van D66 plaatste foto’s op Twitter (@keesvee) van een aantal opgeblazen bushokjes. Hij zag dat het uit de hand gelopen was. Dat was het en niet alleen in Amersfoort, zijn woonplaats. Het leek of er in heel Nederland een burgeroorlog woedde tussen mensen die alles van zich af moesten knallen en met name tegen alles wat regels uitvaardigt. Diegenen die vuurwerk afwijzen, moesten in de verdediging en er was niemand om hen te beschermen. 

Door Chris Zeevenhooven

Zaterdag 27 december ging de vuurwerkverkoop los. Twee dagen eerder dan normaal omdat er een weekend tussen zat. Maar het is lang geleden dat op zondag winkels gesloten zijn. In dit neo-liberale tijdperk zijn grotere winkels altijd open. Daarna ging het geknal in alle hevigheid los, terwijl het officiële tijdstip dat vuurwerk mag worden afgestoken ligt op 31 december om 18.00 uur volgens ministerieel schrijven. Maar daar houden de knallers zich niet aan. Nederland veranderde in een complete chaos en anarchie. In die paar dagen worden ook nog allerlei officiële knalevenementen georganiseerd zoals carbid schieten met enorme installaties en burgemeesters die het een eer vinden een schot te lossen. De absolute climax is met de overgang van oud naar nieuw jaar, wanneer gebouwen in de fik geschoten worden, straatmeubilair vernield wordt en de bestrating afgebrand. Er ontstaat een kat- en muisspel met hulpverleners en ordetroepen die belaagd worden door de vuurwerkafstekers en dronken supporters. Na afloop worden de gewonden geteld, en doden betreurd. Voor het Belfast van de ‘Troubles’ zou het een gewelddadige week zijn geweest.

10 jaar Rutte 10 jaar weinig aandacht voor samenleven

Nederland wordt nu 10 jaar door de VVD (samen met andere partijen) geregeerd. Op alle fronten is het sociale werk overgedaan aan de markt. Huisvesting, zorg, kinderopvang en hier en daar ook al het onderwijs. Overal reikt de arm van de markt en grote bedrijven nemen het geld van tafel. De samenleving wordt gek gemaakt door de reclameslogans van de marketeers van die grote bedrijven. De supermarkten zijn het beste voorbeeld, op TV niets anders dan de lekkerste aanbiedingen en de winkels zijn altijd open. Zij dicteren hoe we moeten eten en leven. De gemeenten zorgen dat ze de beste plekken krijgen voor hun winkels en dat ze altijd open mogen zijn. De ketens rukken op in winkelstraat en industrieterrein en voor internetbedrijven worden weilanden volgebouwd met schoenendozen. Zo is het leven van iedereen steeds meer in een strak korset genaaid. Rennen om bij te blijven en een inkomen te verwerven, gezond te blijven om mee te kunnen doen en de hypotheek te betalen, want wonen via de markt kost een Godsvermogen. 

De overheid heeft schijt aan het volk

De bovenkant van de driehoek die de samenleving verbeeldt, houdt de middenklasse de worst voor dat ze zelf ook de hoofdprijs van deze lotto kunnen winnen door VVD te stemmen en met dat droombeeld staat Rutte al 10 jaar aan het roer. Ondertussen is er steeds minder voor samenleven in buurt en wijk en niet meer op de loonstrookjes. De bibliotheek bezuinigt, het buurthuis is dicht, de jongerenwerker weg en het kinderwerk vermindert en de kosten lopen op. De huurwoning is onbereikbaar en om te studeren moet de kinderen geld lenen. De sociale werkplaats bestaat niet meer en participatie is, als je het niet bij kunt benen, haast onmogelijk gemaakt. De wijkagent heeft geen tijd meer en de leraren moeten het zelf uitzoeken. In de ouderenzorg is het beleid dat je thuis moet blijven wonen nu bejaardenhuizen gesloten zijn. Thuis wonen in je eenzaamheid. De samenleving van een gaaf land is in 10 jaar tijd gesloopt. De vaas ligt op de grond. Geen gele hesjes maar een enorm vuurwerk dat nog lang nadreunt. De overheid had erover gecommuniceerd met een A4tje “Wat moet ik weten als ik vuurwerk ga afsteken”. De overheid heeft duidelijk schijt aan het volk.