Mail uit Velp: Loftrompet voor werkers in de ouderenzorg

Moeder Zeevenhooven in Velp.

Velp ligt in Gelderland, direct ten oosten van Arnhem, gescheiden van de Gelderse hoofdstad door de A12 waar verkeer daar van de Veluwe naar de IJssel raast. Velp, ooit parel aan de Veluwezoom met 17.600 inwoners waarvan 26 procent ouder dan 65 jaar is deel van de gemeente Rheden. Dat is meer dan het aantal senioren in de dorpen Dieren en Rheden in dezelfde gemeente. Mijn moeder woont er ook net als de moeder van Marcel van Roosmalen, die regelmatig over zijn moeder bericht in NRC.

Ruim een jaar geleden werd mijn moeder getroffen door een hersenbloeding. Dat betekende ziekenhuisopname en aansluitend revalidatie in een verpleeghuis. De afbraak van het leven schudde tot haar verdriet aan de poort. Maar ze heeft eerder voor hete vuren gestaan en krabbelde weer op. Twee maanden revalideren met een terugval door een TIA en griep, en ze kon weer naar huis. In haar eigen omgeving zou ze zich weer kunnen herpakken en plekken herinneren die ze nodig heeft om te leven; de keuken, de kastjes, de magnetron, de TV, de wijnfles, de trap naar boven, de strijkkamer, de badkamer, het bed en de wandelstokken.

Maar dat betekende ook met spanning afwachten wat de ingevoerde decentralisatie van de zorg zou gaan betekenen. “Zo lang mogelijk thuis wonen”, was het devies van de ouderenconsulent. Met het wijkteam ook een afspraak gemaakt voor een keukentafelgesprek. In het eerste en enige gesprek gaf de medewerker van de gemeente Rheden alle vertrouwen aan de ouderenconsulent van de lokale zorgorganisatie Innoforte. Maar de kinderen zouden ook een flinke hand moeten uitsteken om moeder weer thuis te kunnen laten wonen. Met broers en zussen hebben we een schema gemaakt met hulp van www.Familieagenda.nl om de mantelzorg te organiseren.

Mantelzorg vraagt veel. Het organiseren en het gezamenlijk afstemmen, als kinderen, wat het beste voor moeder is. Ieder zingt dan een eigen lied. Ook hier hielp de ouderenconsulent door te manoeuvreren en toch koers te houden. Moeder thuis laten wonen, met thuiszorg in de ochtend en de avond en twee maal per week dagbesteding met andere mensen met dementie. Het familieschema was voor de andere dagen, zodat er dagelijks vers eten op tafel staat en de tv aangezet kan worden. Zo’n mooie grote supersonische tv is trouwens een ramp. Alle keuzemogelijkheden zijn niet te onthouden. We hebben echt alles geprobeerd en KPN heeft ook nog bijgestaan. Gelukkig heeft ze lieve buren.

Zo zijn we lente, zomer en herfst doorgekomen. Het leek er even op dat we nog een jaar erbij zouden kunnen doen, maar een nieuwe TIA zorgde ervoor dat ze weer terugzakte en meer hulp en zorg nodig heeft. Een andere eenvoudige woonplek met zorg binnen handbereik, werd ook uit veiligheidsoverwegingen meer dan wenselijk.

Die goede eigen woonplek in een groter zorgcomplex is gevonden. Het gehuurde appartement is onderdeel van een cluster van zestien wooneenheden waar ouderen samen wonen en verzorging kunnen krijgen vanuit de grote instelling van het geheel. Het is als het ware een doosje in een doos in nog een grotere doos. Er wordt veel geklaagd over de ouderenzorg en het gebrek aan aandacht, maar ik moet het op basis van deze ervaring omdraaien. De loftrompet voor de werkers in de zorg, van thuiszorg tot medewerkers dagbesteding. Ze doen het geweldig en ze hebben het allemaal met toewijding gedaan. De ruimte die het wijkteam van de gemeente Rheden gaf door te werken met een ouderenconsulent gaf de steun en richting die wij als mantelzorgers erbij nodig hadden. Mijn moeder woont nu in Arnhem.

 

Chris