Insula Dei start nieuw project ID Privé (Insula Dei Privé)

Mail uit Arnhem

De ontwikkeling in de zorg voor ouderen en met name ouderen met dementie, heeft er voor gezorgd dat Insula Dei, een woonzorgcentrum in Arnhem, een nieuw concept heeft ontwikkeld met de naam: ID Privé.

Vrijdagmiddag 24 mei is het project officieel van start gegaan. Daarbij is de naam van de gezamenlijke verblijfsruimte voor de bewoners die op de speciale afdeling wonen en deelnemen aan het nieuwe concept onthuld.

Bestuurder Barbara Versteegen van Insula Dei. “De vraag voor deze nieuwe aanpak kwam eigenlijk van de familie van de bewoners.” De vraag was om een woonomgeving waar de bewoners zich thuis zouden voelen met toch de nodige zorg dichtbij. De bewoners eten er eigenlijk van twee walletjes. Aan de ene kant de privéomgeving van de eigen studio, waar ook de familie en naaste vrienden een belangrijke rol spelen en aan de andere kant zorg binnen handbereik om te zorgen dat mensen kunnen blijven functioneren en zorg krijgen die nodig is.

Op die manier kan de bewoner zo goed mogelijk zelf blijven wonen. Insula Dei kan niet tippen aan de privérelatie van vrienden en familie en die kwaliteit wordt ingezet om het gewone leven zo lang mogelijk goed te laten verlopen. Door deze aanpak kunnen mantelzorgers meedoen in de zorg en aandacht die deze groep bewoners nodig heeft. Als voorbeeld werd aangehaald de kennis van stemgeluid van gezinsleden en familie, die verankerd is in het geheugen en daardoor direct herkenning geeft en daarmee een extra belangrijk gevoel in het leven van de bewoners en dus ook de zorg.

De verzorgenden zijn geen verpleegsters in die zin dat ze niet meer te herkennen zijn als zuster. Ze dragen hun eigen kleding en de benaming van de functie is “woonbegeleider”, maar ze zijn wel deskundig als er zorg verleend wordt. Daarnaast moeten ze capaciteiten en de ambitie hebben om de bewoners vanuit hun eigen leven tegemoet te treden. Op die manier ontstaat er ook een meer ongedwongen sfeer op de woonruimte.

Met de officiële start van het project is ook de nieuwe naam van de gezamenlijke leefruimte onthuld. Het is een mooie ruimte op de hoek van een van de gangen en biedt ruimte om veel van de 16 bewoners tegelijk te ontvangen. Ze zitten er graag aan de grote tafel. Er is een keukenblok waar bijvoorbeeld pannenkoeken worden gebakken of soep gemaakt. Je kunt er altijd een kop koffie drinken, naar muziek luisteren of TV kijken. Er kijkt de hele dag vanaf zijn kooi een grappige vogel mee. In deze kamer zijn ook vaak de woonbegeleiders te vinden voor een praatje en informatie over de zorg voor de bewoner waar je als mantelzorger bij betrokken bent. Met de start van ID Privé is ook de naam van deze kamer voor bewoners onthuld en voortaan is de naam “sociëteit de Buitenplaats”.