‘Nederlanders tegen Nexit’

62% zegt te gaan stemmen (opkomst in 2014: 37%) - slechts 12% weet verkiezingsdatum (laagst in EU)

Walk for Europe - French activist Valerie THATCHER walks 750 km from Lyon to Brussels to encourage people to vote in European elections - #walkforeurope copyright EU, source EP

62% van de Nederlanders zegt te gaan stemmen in mei bij de EP-verkiezingen op 23 mei. Tegelijk wist slechts 12% dat die verkiezingen er aan komen, in geen enkel land lag dat percentage lager dan in Nederland.

Als er nu een referendum zou worden gehouden over het lidmaatschap van Nederland van de EU dan zou 86% van de Nederlanders stemmen om in de EU te blijven. 8% zou stemmen voor uittreding en 6% is onbeslist. Het Nederlandse percentage is het hoogste van heel Europa, gemiddeld zou 68% van de Europeanen stemmen voor behoud van het EU-lidmaatschap. Dat staat in de meest recente Eurobarometer-peiling die in opdracht van het Europees Parlement is uitgevoerd door Kantar. Het onderzoek is uitgevoerd in maart 2019.

62% van de Nederlandse ondervraagden zegt ook te gaan stemmen bij de aankomende Europese verkiezingen op 23 mei. Opvallend genoeg wist ten tijde van de peiling slechts 12% dat de verkiezingen in mei zullen plaatsvinden, het laagste percentage in de hele EU. Het Europese gemiddelde was 38%, Malta is koploper met 68% van de ondervraagden die het goede antwoord gaven.

In de enquête is ook gevraagd welke thema´s Europeanen graag terug willen zien in de aankomende campagne. Economische groei (50%) en de strijd tegen jeugdwerkloosheid (49%) staan op de eerste en tweede plaats, gevolgd door migratie (44%). In Nederland staan de aanpak van klimaatverandering (68%), de werking van de EU (53%) en bescherming van de mensenrechten & democratie (51%) bovenaan.

Vandaag start het Europees Parlement met de laatste fase van de bewustwordingscampagne voor de Europese verkiezingen. De slogan is “Kies jouw toekomst” en deze wordt ondersteund met een campagnevideo die vanaf nu in heel Europa te zien is. De korte film is geregisseerd door de bekroonde documentairemaker Frédéric Planchon. De korte film kunt u hier bekijken.

Het volledige rapport over de Eurobarometer leest u hier

Factsheet voor Nederland vindt u hier.