Nieuwe ondernemers geven Franse ‘campagne’ nieuw leven

Vakantie vieren in Frankrijk is voor ons al decennia lang de gewoonte. Alle landschappen zijn er te vinden en als je van fietsen en wandelen in de bergen houdt, kun je je hart ophalen. Uitgestrekt, gevarieerd, kleine weggetjes, mooie colletjes, spectaculaire bergpaden en grote gletsjers, Frankrijk heeft het allemaal. Daarnaast zijn de mensen in de buitengebieden vriendelijk en gastvrij. Ze maken het kamperen tot kamperen. We verblijven het liefst dicht bij een dorp of stadje om onze tent op te zetten en dat is vaak op de gemeentelijke camping, de camping municipal. Dan kun je makkelijk naar de plaats toe lopen om wat te kopen of te gaan eten.

door Chris Zeevenhooven

De supermarché knijpt de lokale economie kapot

In al die jaren hebben wij het platteland – wat een raar woord, la campagne is beter – langzaam maar zeker leeg zien lopen. Huizen staan leeg, het hotel heeft de luiken gesloten, het restaurant verandert in een pizzatent en de kleine supermarkt kan het niet bolwerken. In de buurt is er dan wel een grote doos neergezet waar een supermarkt alles te koop heeft, wat een mens denkt nodig te hebben. Aantrekkelijk geprijsd en minstens 12 uur per dag geopend. Je kunt er met goed fatsoen vaak alleen met de auto komen. Het gevolg van het verdwijnen van de winkels voor primaire levensbehoeften naar die winkeldozen in de omgeving is dat ook de gezelligheid en de traditie van de lokale samenleving verdwijnt. Het effect van het verdwijnen van de lokale economie is het beste te zien in de iets grotere plaatsen waar voldoende draagvlak is voor de grote dozen van de supermarchés. In een plaats als Morteau in de Jura waar eens de horlogemakerij floreerde, was het nu een dooie boel, terwijl de omgeving genoeg potentie heeft om fijn te wonen, te werken en toeristen te trekken.

Lokale ondernemers versterken kracht platteland 

In kleine plaatsen met potentie zagen we nieuwe initiatieven van kleine winkels met veel biologische en regionale producten zoals vlees, groenten, jam en kaas gekoppeld aan een goede bakkerij.

(Verhaal loopt door onder de foto)

Het restaurant was er ook weer terug, maar dan met een eenvoudige formule van eten wat de kok kookt. In de buurt van Annecy hebben we, zoals vaker, de tent opgezet bij camping les Framboisiers in Bellecombe-en-Bauges. Een van de fijnste campings die we kennen. Een prachtig uitzicht over de bergen van de Bauges, dichtbij allerlei leuke dingen te doen: Annecy met het meer, fietsen en wandelen en de gastvrijheid van Christophe en Sophie maakt kamperen daar een feest. Dicht bij de camping is een bakker en een kleine winkel waar je van alles kunt kopen. Nu is er ook nog een leuk restaurant bij gekomen waar lekker gekookt wordt. Het was een feest om op die manier weer nieuw leven in la campagne te ervaren en na het diner op de fiets naar de camping terug te gaan. Nieuwe kansen voor kleinere winkel met regionale en biologische producten in de schappen en een lekkere maaltijd voor de bezoekers. Dat is ook heel wat beter voor de regionale economie, want de supermarché trekt het geld en het leven uit de streek, terwijl de nieuwe lokale ondernemer het in de streek houdt en daardoor nieuwe kansen geeft.