De drie grote piramides van de Farao’s Cheops, Chefren en Mykerinos liggen op het Giza plateau, 10 km ten Zuiden van Cairo, de hoofdstad van Egypte. Onderaan het plateau ligt de beroemde Sfinx. Ten zuiden van het plateau liggen nog een kleine 100 piramides waarvan de bekendste zijn: de piramides van Sakkara, Dahsjur en Abusir. Dit voorjaar, net voor de coronatijd, was het zover. Deze keer met twee vriendinnen op pad. Het doel was: 6 dagen op een plek verblijven en vandaaruit zoveel mogelijk piramides bezoeken en Cairo natuurlijk.
Door Titia Sluiter
We vliegen zoals gewoonlijk met Egypt Air en worden op het vliegveld opgehaald door de chauffeur van onze accommodatie, Mena Inn Pyramides. Dit guest house ligt aan de rand van de woestijn precies tegenover de Sfinx. We zien ’s ochtends de zon vanuit het oosten schijnen op het gezicht van de Sfinx, een mensenhoofd met een leeuwenlichaam, met daarachter de drie grote piramides. Wij krijgen ons ontbijt uiteraard op het dakterras geserveerd.
(Tekst loopt door onder afbeelding)
Het Giza-plateau is een groot gebied met een hek eromheen. Er is een opening in het hek voor de paarden, kamelen en koetsjes die aan de toeristen worden aangeboden. Wij kopen voor 200 Egyptische pond een kaartje en mogen via de ticketoffice het terrein op. Voor de grote piramide van Cheops is het nog eens EP 400 en voor de Piramide van Chefren is het 200 EP extra.
Hoe oud zijn de piramides?
De grootste piramide, van Cheops is 146 meter hoog en de zijden hebben een basis van 230 meter. De oriëntatie van de piramides is op het sterrenbeeld Orion, de zijden zijn exact Noord, Zuid, Oost en West. Er zijn meer dan 2 miljoen stenen van gemiddeld 2500 kilo op elkaar gestapeld. Hoe kan dat? Officieel zijn ze gebouwd tijdens de 4e dynastie, tussen 2550 – 2470 v.C. Volgens Edgar Cayce zijn de piramides echter gebouwd met de kennis van de nazaten van Atlantis, zo’n 10.000 jaar geleden. En volgens de oude inheemse wijsheid die mondeling is overgeleverd zouden de piramides gebouwd zijn met gebruikmaking van resonantie en waterkracht die de zwaartekracht zouden opheffen, zo’n 50.000 jaar geleden. In het boek The land of Osiris vertelt Stephen S. Mehler hierover.
Privé chauffeur
Sjerif die ons van het vliegveld ophaalde heeft de volgende dagen gediend als privé chauffeur. Eigenlijk is hij gids voor Italianen maar die kwamen al niet meer vanwege het coronavirus en hij was blij om drie Hollandse dames te vervoeren. Hij brengt ons naar Sakkara, bekend van de Trappiramide van Djoser, naar Dahsjur, naar Abusir met de zonnetempel van Niuserre en naar Cairo.
Cairo, de stad
Cairo is een stad met 20 miljoen inwoners. Het ene hoge flatgebouw naast het andere. Sherif weet ons door het drukke verkeer af te zetten bij het Egyptisch museum bij het Tahrirplein. In de grote hal staan de prachtige beelden van Amenhotep III en zijn geliefde Tuya. En op de eerste verdieping de schatten die Howard Carter in 1922 gevonden heeft in de graftombe van Toetanchamon. Daarna gaan we naar de Mohammed Ali Moskee, een prachtige moskee op de top van de citadel. De moskee straalt iets universeels uit van wereldvrede. Iedereen zit gebroederlijk naast elkaar op de tapijten op de grond. Tot slot nog een rondje shoppen in de winkelstraatjes van de Khan El Khalili bazaar.
In de sarcofaag
We vermaken ons drie hele dagen op het Giza-plateau en hebben de tijd om de twee grote piramides in te gaan. Het is kruip-door sluip-door door lange gangen. Redelijk nauw maar goed te doen. In de koningskamer van de grote piramide mogen we wel 20 minuten blijven en dat is al heel bijzonder. Bij de piramide van Chefren vraagt de guard of wij een gids hebben. Nee dus. Dan loopt hij wel met ons mee. Aangekomen in de sarcofaagkamer begin ik spontaan te chanten en de guard doet mee. Prachtig. Even later zegt hij: Ga maar even in de sarcofaag liggen. Dan weet je niet wat je overkomt. Dat is heel uniek en wonderbaarlijk. Wij mochten het alle drie om de beurt en de hele tijd was er verder niemand. Helemaal blij sluiten wij ons bezoek af met een onvergetelijk ritje te paard door de woestijn met de piramides als decor!
Dit is het laatste verhaal in de serie Egypte: Reis langs de Nijl.