‘Sportstad’ Arnhem: meer Europees samenwerken

Jan van Dellen: Sport verbroedert. (Foto gemeente Arnhem).


Direct voordeel voor de horeca en de taxichauffeur, dat leveren internationale sportevenementen als het WK Vrouwenvolleybal op, zegt Arnhems sport- en economiewethouder Jan van Dellen (VVD). In 2022 strijden 24 landen om de wereldcup in Arnhem en in Polen. ‘En al die mensen moeten ook een drankje drinken en met een taxi terug naar hun hotel. Sport verbroedert en levert handel op.’ Daarom wil de wethouder ook meer Europese samenwerking opzoeken dan nu het geval is. Dat is actueel met de Europese verkiezingen van 23 mei voor de deur.

door Simon Trommel

Arnhem is een internationale sportstad. De Rijnstad is de openingsstad en finalestad voor het WK Vrouwenvolleybal in 2022. De middenwedstrijden zijn in Polen. Volgens Van Dellen trok het laatste WK in Japan 1,6 miljard tv-kijkers dus Arnhem krijgt ook veel media-aandacht. Arnhem had al bijzondere sportevenementen binnen haar grenzen zoals het EK voetbal, en de start van de Giro d’Italia in 2016. En er komt meer: het WK BMX en de European Company Games in 2021.

Sport verbroedert
Het mooie is volgens Van Dellen dat juist omdat sport verbroedert, het ook handel oplevert. ‘Je ontmoet mensen, mensen gunnen je wat en spelen je wat toe. We zoeken economisch de samenwerking met Duisburg op dat een fantastisch mooie binnenhaven heeft. Hoe mooi zou het zijn als onze burgemeester samen met zijn Duisburger collega op de tribune zit bij de volleybalfinale Nederland-Duitsland?’

Arnhem is lichtend voorbeeld voor China
Arnhem is al lichtend Internationaal voorbeeld. De Chinezen – niet alleen uit Wuhan maar uit heel China – lopen de deur plat om het concept van Sportcentrum Papendal te kopiëren. NOC*NSF doet volgens hem niets anders dan internationaal samenwerken. De Rijnstad zelf wil ook meer de Europese samenwerking opzoeken. Want dat gebeurt nu op het gebied van sport te weinig, moet Van Dellen erkennen. Er is onlangs een ESF-subsidie gegeven van 12.500 euro. Er wordt gewerkt aan Europees geld om het WK Volleybal volledig circulair te maken. Alle banieren moeten gerecycled worden, alle plastic op het WK moet worden ingezameld. Een Arnhems bedrijf maakt er vervolgens plastic lantaarnpalen van, of bruggen. Maar daar houdt het nu op. Van Dellen wil een grotere stap naar Brussel onderzoeken, zegt hij. Ook voor de sport.

Zijn collega D66-wethouder Claudio Bruggink in Hengelo is kampioen Europese subsidies binnenhalen. Hij haalde bijna 200 miljoen aan subsidies op, per inwoner het hoogste bedrag (150 euro) in Nederland. Bruggink zegt dat het inhoudelijk verhaal daarvoor moet kloppen met de Brusselse ambities. ‘Je moet kijken hoe je Brussel kunt helpen, dan kan Brussel jou ook helpen’, zegt hij daarover. Het gaat er volgens hem om wat je wilt bereiken. Van daaruit moet je het goede verhaal neerzetten dat past bij wat Brussel nodig heeft.

Directeur Bert van Oostveen van het Kenniscentrum Sport ziet ook dat de sport een ondersteuningsstructuur mist, zei hij onlangs in Assen. Van Dellen erkent dat en wil onderzoeken hoe Arnhem de Arnhemse sportverenigingen kan helpen met Europese subsidies. De noodzaak is er bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming. Tegelijk is wel de vraag of dat financieel uitkomt. ‘Een ambtenaar kost, zeg, een ton per jaar. Hoeveel haalt hij dan op?’

Arnhem werkt al wel intensief samen met het bedrijfsleven. Er is een Arnhemse Sportboard waar voor zich al 20 bedrijven hebben gemeld en er is ruimte voor meer bedrijven. Die kunnen sportverenigingen met praktische hulp helpen. Als bijvoorbeeld een vereniging de statuten wil veranderen, kan advocatenkantoor Dirkzwager daarbij helpen, gratis of tegen gereduceerd tarief. Bedrijven kunnen een rol spelen in de promotie van het WK Volleybal of het WK BMX dat ook in Arnhem wordt gehouden. Ze kunnen meedoen met de European Company Sports of tijdens het toernooi zelf activiteiten ontwikkelen. ‘Dat is ook goed voor de gezondheid. Ik heb liever dat ik een euro zo investeer dan dat ik het later aan gezondheidszorg voor die mensen moet uitgeven’, zegt hij.

‘En die vraagstukken zijn ook Europees. Obesitas is een Europees vraagstuk. Dus wellicht zijn daar raakvlakken met Europese subsidies.’ Reden te meer voor hem om uit te laten zoeken hoe Arnhem inhoudelijk en financieel kan samenwerken. Veel Arnhemse sportverenigingen hebben een link met Europese zusterverenigingen. Misschien kunnen die samenwerkingen ook meer inhoudelijk en financieel uitgerold worden.

Hoop dat kiezer het ook ziet
Tegelijk moet de burger dat ook zien. Lijsttrekker Reinier van Lanschot van Volt Nederland klaagde onlangs dat Nederlandse gemeenten de successen met Europees geld nauwelijks delen. Van Dellen ziet dat ook om zich heen en vindt het een goed plan om Europese betrokkenheid meer te delen, zodat de Arnhemse kiezer dat ook ziet. Europa is van groot belang voor Nederland en Arnhem, zegt Van Dellen. ‘In het buitenland zie ik ook vaak borden hangen die de betrokkenheid van Europa bij projecten zoals de bouw van een brug aangeven. De gewone Arnhemmer ziet dat misschien niet altijd. Maar er is genoeg te halen, inhoudelijk en financieel. Daarom zit ons Bureau Brussel er voor ons en de zeventien regiogemeenten er ook bovenop.’
Hij hoopt dat de kiezer dat ook ziet. Kiesrecht is een groot recht en het gaat bij Europese samenwerking niet alleen om veiligheid, migratie of mobiliteit. ‘Het gaat ook om sport’, zegt hij. ‘In die samenwerking met bijvoorbeeld Duisburg praten we niet alleen over economische samenwerkingen maar ook over breedtesport en sport in wijken. Ik hoop dat de kiezer dat straks ook ziet.’

Dit is het laatste verhaal dat Simon Trommel (Trommelmedia.nl) heeft geschreven voor buurtenregio.nl voor de Europese verkiezingen op donderdag 23 mei. Kijk voor de complete serie op https://buurtenregio.nl/category/europa/.